Muzeul de Artă Cluj – Napoca. Două vernisaje: Arkossy Istvan şi Sergio Gomez

vernisajele miercuri 16 mai, orele 18. 00, respectiv 19.00

Árkossy István s-a născut în 1943 la Cluj-Napoca şi a terminat studiile la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu, secţia grafică, unde, sub îndrumarea lui Feszt László, în 1966, şi-a prezentat lucrarea de licenţă. Încă de pe vremea studenţiei, a dezvoltat relaţii strânse cu redacţiile şi editurile transilvănene unde lucrările grafice şi ilustraţiile sale au fost publicate în mod sporadic. După terminarea studiilor, a devenit colaborator al săptămânalului de literatură şi critică Utunk unde, pe parcursul a două decenii, cu frecvenţă săptămânală, s-a ocupat de sarcini artistice şi culturale din mediul transilvănean. Pe lângă acestea, pe parcursul anilor care au trecut, a creat identitatea grafică a mai multor produse din presă. În 1971, intră în posesia presei de gravură a artistului Nagy Imre din Zsögöd, şi începe să îşi creeze lucrările prin proceduri de multiplicare grafică; iniţial alb-negru, mai târziu cu imprimate mai colorate, va deveni o prezenţă la expoziţiile judeţene şi naţionale. În 1982, în cadrul unei expoziţii la Cluj, prezintă pentru prima dată lucrări de pictură. Pilonul principal al creaţiei sale artistice a fost întotdeauna desenul figural impregnat de un conţinut spiritual adânc, rămânându-i fidel acestui stil până în ziua de azi, astfel, caracteristica picturii sale este dată de faptul că aceasta conţine accente grafice.

***

Sergio Gomez este interesat de bogăţia experienţei umane pe parcursul ciclurilor vieţii. Siluetele din tablourile sale stau nemişcate, observă, comunică sau ascultă, iar în tot acest timp există sub forma unor fiinţe spirituale, care tind spre o conştiinţă superioară.

Sergio Gomez este artist plastic, director de expoziţii şi curator al prestigiosului Zhou B. Art Center din Chicago, director al 33 Contemporary Gallery Chicago, corespondent al revistei “Italia Arte”, lector la South Suburban College şi co-fondator al programului internaţional Art NXT Level.

Expoziţia „Figurative Speech/ Discurs figurativ”, curatoriată de Anca Negescu şi Dan Breaz, îşi propune să pună în valoare o creaţie artistică accentuat simbolică, exprimată printr-un limbaj figurativ elaborat, extrem de sugestiv, mai ales dacă urmărim „discursul” seriilor tematice. Pentru Sergio Gomez, semnificaţiile spirituale sunt amplificate prin simbolurile umbrei, aurei, spiritului sau energiei luminoase. Pictorul nu este interesat în precizarea implicaţiilor sociale, politice sau istorice ale subiectului plastic reprezentat. Fiinţele din creaţiile sale nu sunt localizate cu exactitate, dar nici total independente de context, ceea ce accentuează caracterul oniric al imaginii.

Articole din aceeasi categorie