Muzeul de Artă Cluj – Napoca

Muzeul Păpușilor. Personajele Commediei dell’Arte

9 – 26 mai

Este expoziţia în care personajele de neuitat din trei spectacole de Commedia dell’Arte, de Carlo Gozzi, prezentate cu ani în urmă de artiștii Teatrului de Păpuși „Puck”. Păpuţile vor fi expuse în cadrul celei de-a 13-a ediții a Muzeului Păpușilor.

Exponatele sunt păpuși și decoruri din „Vrăjitorul și corbul” (care a avut premiera în 2005), „Regele cerb„/„Secretul Magic” (având premiera în limba maghiară în anul 2010, iar cea în română în 2011), și „Dragostea celor trei portocole” (cu premiera în 2013), spectacolele realizate după Carlo Gozzi, având conceptul și regia semnate de regretata Mona Chirilă Marian și de Mihai Chirilă.

Astfel, personaje ca Pulcinella, Mezzetino, Regele, Tartaglia, Leandro, Clarice, Smeralandina, ori Millo, Genarro, Leandro, Brighella, Pantalone, Truffaldino sau Norando, atât păpușile, cât și decorurile fiind realizate de scenografa Eugenia Tărășescu Jianu.

Am avut ocazia să scriu şi alte ediţii ale Muzeului Păpuşilor, excelentă iniţiativă de promovare şi cunoaştere a fabulosului univers care este teatrul de păpuşi şi marionete.

Important este altceva… Important este ca Muzeul Păpuşilor să fie vizitat de cât mai mulţi copii, pas necesar în familiarizarea acestora cu artele spectacolului.

Muzeul Păpuşilor este, fără exagerare, muzeu al tuturor vârstelor. Pentru unii un prilej excelent de readucere aminte, pentru cei mici prilej de iniţiere şi cunoaştere, de pătrundere într-un laborator de creaţie cu valenţe unice.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie