Municipiul Cluj-Napoca, „desemnat” Capitală Mondială a Matematicii

Găzduirea la Cluj-Napoca a Olimpiadei Internaționale de Matematică este cu atât mai importantă cu cât România a organizat, în 1959, prima ediție a competiției. Atunci au participat doar șapte țări. Astăzi, cu peste 100 de state participante, acest eveniment este o întrecere în inteligență și creativitate, devenind un for care permite tinerilor talentați din întreaga lume să demonstreze de ce este capabilă mintea umană atunci când este pusă la încercare – a declarat președintele Klaus Iohannis, duminică, la Cluj-Napoca, la deschiderea celei de-a 59 ediții a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO).

În discursul său, președintele României s-a referit la necesitatea și importanța dezvoltării unor sisteme de educație eficiente și adevcate noilor generații și societăților în care dorim să trăim.

„Cred că matematica și materiile din categoria Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică sunt esențiale în construcția curriculară încă din timpul educației timpurii, dacă ne dorim să avem în viitor veritabile societăți ale cunoașterii. Din nefericire, nu toți copiii au oportunitatea de a accesa o educație de calitate. Este important să lucrăm activ pentru a îmbunătăți calitatea predării matematicii pentru cât mai mulți copii din întreaga lume. Oferindu-le șansa de a învăța, putem transforma vieți, economii și societăți. Cu cât avem sisteme de educație mai eficiente și mai adecvate noilor generații și societăților în care ne dorim să trăim, cu atât mai mult contribuim la pacea și la dezvoltarea tuturor țărilor de pe mapamond”  – a spus președintele Klaus Iohannis.

Subliniind că pentru România „este o onoare ca, la aniversarea Centenarului Marii Uniri, să aibă oportunitatea de a demonstra întregii lumi atașamentul și deschiderea către cunoaștere, știință și cooperare internațională”, președintele Iohannis și-a exprimat speranța ca România să devină „o destinație atractivă pentru cercetarea în domeniul matematicii și al științelor care o folosesc”.

”Lucian Blaga, un renumit filosof și poet român, spunea că «Matematicianul este îmblânzitorul ce a domesticit infinitul». În zilele următoare, sunt convins că veți demonstra această afirmație, împingând încă o dată limitele voastre și ale umanității în acest domeniu. Matematica stă la baza tuturor științelor, a inovației și a dezvoltării gândirii analitice. Voi aveți un dar pe care l-ați cultivat prin multă muncă și, drept urmare, veți face parte din elitele intelectuale ale țărilor voastre și ale lumii în general. Sunt convins că pasiunea pentru matematică a fost evidentă pentru mulți dintre voi de când erați copii. Vă încurajez să folosiți această olimpiadă ca pe o oportunitate de a lega noi prietenii, de a experimenta noi culturi și de a vă imagina cariere de succes. Sper că fiecare dintre voi își va folosi întregul potențial pentru a contribui la consolidarea unui viitor mai bun și mai drept pentru generația voastră și cele următoare” – le-a transmis Iohannis participanților la IMO 2018.

”Sunteți un exemplu nu doar pentru colegii voștri de generație, dar și pentru toți ceilalți tineri, care se inspiră din tenacitatea și din setea de cunoaștere de care voi dați dovadă. Voi sunteți adevărata noastră bogăție. Din rândul vostru se vor desprinde lideri în domenii dintre cele mai diverse. Îmi doresc ca măcar o parte dintre voi, atunci când veți alege ce drum să urmați în viață, să optați și pentru implicarea în politică și în diplomație. Țara mea, dar cred că este valabil și pentru țările pe care le reprezentați, are nevoie de oameni bine pregătiți, de tineri performanți care să contribuie în mod substanțial la dezvoltarea comunităților din care fac parte. Atunci când tinerețea se îmbină cu geniul, rețeta nu poate fi decât una câștigătoare și fiecare dintre voi aveți această rețetă câștigătoare” – a spus, adresându-se participanților la IMO, vicepremierul Ana Birchall.

La rândul său, ministrul Educației Naționale, Valentin Popa, a amintit că, în anul Centenarului Marii Uniri, după mai bine de jumătate de secol de ființare, Olimpiada Internațională de Matematică se întoarce acasă, în România, „unde spiritul olimpic păstrează modelul greco-latin al Antichității”. ”România a ales Clujul drept gazdă a competiției, oraș universitar cu aură, situat aproape în centrul țării, unde spiritul academic are strălucirea științei temeinic asumate, prin cercetarea deschisă spre toate domeniile cunoașterii. Țara noastră este onorată de postura de gazdă a importantului eveniment din sfera excelenței, și a construit proiectul acestei olimpiade astfel încât să confirme faptul că cercetarea științifică și stimularea vocației elevilor capabili de performanțe înalte sunt priorități ale Școlii românești” – a spus ministrul Valentin Popa.

„Sunt onorat că județul Cluj, organizator a numeroase olimpiade naționale și competiții internaționale, este în acest an al Centenarului, gazda Olimpiadei Internaționale de Matematică. Organizarea acestui eveniment în orașul nostru reprezintă dovada că învățământul clujean este recunoscut ca promotor al performanței” – a spus inspectorul școlar general Valentin Cuibus.

Acesta a subliniat că „încredințarea acestei prestigioase competiții, care reunește participanți din 114 țări și provincii, 615 concurenți, 400 de voluntari, 40 de instituții ale statului român și 60 de reprezentanți ai mediului de afaceri, este o recunoaștere a performanței școlii clujene, a colaborării instituționale corecte și eficiente și a climatului care, la Cluj-Napoca, permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației”. „Un popor este vizibil în lume prin cultură, prin învățământ, prin știință, prin sport. România este vizibilă în lumea matematicii încă din 1959, dând lumii prima olimpiadă și matematicieni de valoare pe care îi regăsim în marile universități. România este cea care a organizat cele mai multe olimpiade, iar întoarcerea acasă în anul în care România celebrează 100 de ani, este un motiv de mândrie și bucurie. În aceste zile Cluj-Napoca devine capitala mondială a matematicii” – a spus managerul IMO 2018, prof. Valentin Cuibus.

Olimpiada Internațională de Matematică 2018 a fost declarată „deschisă” de președintele board-ului IMO, matematicianul Geoff Smith, după ce tinerii din echipa României au preluat steagul olimpiadei și au rostit jurământul, promisiunea, ca această olimpiadă, inițiată de România și organizată aici pentru a șasea oară, să se desfășoare sub semnul onestității și al fair-play-ului.

La deschiderea oficială a Olimpiadei Internaționale de Matematică au participat și academicianul Viorel Barbu, președintele Comitetului Științific de Organizare a IMO 2018, prof. dr. Radu Gologan, primarul Emil Boc, parlamentari, ambasadori, reprezentanți ai autorităților locale. Un moment impresionant, în cadrul ceremoniei de deschidere, l-a constituit parada echipelor participante – fiecare echipă purtându-și cu cinste și cu mândrie, steagul țării.

Olimpiada Internațională de Matematică se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 3-14 iulie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie