Municipalitatea vrea să înnoiască flota de transport a CTP

Consilierii locali vor dezbate în şedinţa de miercuri oportunitatea înnoirii flotei de transport, prin achiziţionarea de noi mijloace de transport în comun. Este vorba despre aprobarea a două studii de oportunitate, privind achiziţionarea a 24 de tramvaie, respectiv 50 de troleibuze.

Potrivit proiectelor menţionate, obiectivul municipalităţii este îmbunătăţirea operării flotei şi reducerea costurilor de mentenanţă prin înlocuirea strategică a materialului rulant, pentru standarde înalte de accesibilitate şi deplasare. În referatele ataşate celor două documente, se arată că achiziţia noilor mijloace de transport va contribui la scăderea emisiilor de CO2 echivalent din mediul urban, provenite din transportul rutier, pe baza măsurilor fundamentate în Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă, ce determină creşterea cotei modale a transportului public. „Obiectivul primăriei municipiului Cluj-Napoca este îmbunătăţirea operării flotei şi reducerea costurilor de mentenanţă prin înlocuirea strategică a materialului rulant, pentru standarde înalte de accesibilitate şi deplasare. Prin dezvoltarea unui sistem de transport public de călători atractiv şi eficient, prin modernizarea/extinderea unei reţele coerente de piste/trasee pentru biciclete, dar şi prin crearea/modernizarea unor spaţii pietonale sau predominant pietonale confortabile pentru pietoni, se pot asigura condiţiile pentru realizarea unui transfer sustenabil al unei părţi din cota modală a transportului privat cu autoturisme (în creştere în România), către transportul public şi modurile nemotorizate, respectiv către utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare şi mersul pe jos. În acest mod, se pot diminua semnificativ traficul rutier cu autoturisme şi emisiile de echivalent CO2”, se arată în proiectele de Hotărâre de Consiliu Local (HCL), precizându-se că achiziţia noilor mijloace de transport va contribui la scăderea emisiilor de CO2, echivalent din mediul urban, provenite din transportul rutier.

Totodată, documentele precizează că adoptarea celor două proiecte ar trebui să aibă ca rezultat creşterea numărului de pasageri ai transportlui public în detrimentul mijloacelor de transport poluante, reducerea impactului negativ asupra mediului datorat transportului de călători, creşterea nivelului de siguranţă a reţelei de transport, eficientizarea transportului, precum şi creşterea atractivităţii oraşului ca destinaţie turistică.

Astfel, municipalitatea propune achiziţionarea a 24 de tramvaie – care ar trebui să înlocuiască o parte dintre vehiculele vechi, dar şi creşterea numărului de tramvaie ce deservesc transportul public – şi 50 de troleibuze, care să înlocuiască troleibuzele convenţionale ce deservesc liniile 5, 6, 7 şi 25. Precizăm că magistrala de tramvai a municipiului cuprinde patru rute, măsurând, în totalitate, aproximativ 14 kilometri, iar cele patru rute pe care ar urma să circule noile troleibuze însumează 69,5 kilometri – cea mai lungă fiind linia 5, cu 19,8 kilometri, care circulă de la gară şi până la aeroport.Potrivit unui studiu de trafic realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, achiziţionarea unei flote noi de tramvaie, respectiv troleibuze va duce la creşterea atractivităţii transportului public şi impicit la reducerea utilizării automobilelor personale, precum şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Amintim că joi, 12 aprilie, în oraş au fost puse în circulaţie 15 autobuze de ultimă generaţie, care au un grad de poluare extrem de redus, directorul Companiei de Transport Public, Liviu Neag, precizând că, până la sfârşitul acestui an, vor fi achiziţionate încă 60 de autobuze ultramoderne. În luna mai, în Cluj-Napoca vor circula primele autobuze electrice, existând o comandă de până la 40 astfel de autobuze. Despre achizionarea de alte noi mijloace de transport, s-a subliniat că sunt în procedură publică de licitaţie 22 de trmavaie şi alte 60 de autobuze şi troleibuze.

În şedinţa precedentă, extraordinară, a Consiliului Local din 29 martie, a fost adoptat studiul de oportunitate privind înnoirea flotei de transport prin achiziţionarea de 30 de autobuze electrice.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie