Municipalitatea vrea să ilumineze trecerile de pietoni

Municipalitatea clujeană intenţionează să monteze sisteme de iluminat la circa 140 de treceri de pietoni din oraş. În acest sens, primăria a postat un anunţ pe site-ul instituţiei, privind achiziţia sisteme de iluminat cu LED, inteligente privind iluminatul „pentru creşterea gradului de siguranţă la trecerile de pietoni conform standardelor privind siguranţa participanţilor la trafic”. „Statisticile arată că zonele cu treceri de pietoni prezintă un risc crescut de accidente rutiere atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Adesea, conducătorul auto nu cunoaşte traseul pentru a identifica cu uşurinţă zona în care intră în contact cu pietonii. Locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru şofer atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni şi concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopţii îmbunătăţeşte în mod cert vizibilitatea şi siguranţa participanţilor la trafic. Reducerea numărului de accidente se datorează în principal apariţiei iluminatului deoarece rata lor de producere pe timpul zilei a rămas neschimbată”, se arată în caietul de sarcini, aferent anunţului postat pe site-ul municipalităţii.

În principal, se doreşte ca atunci când trecerea de pietoni nu este folosită, nivelul iluminatului să fie scăzut la valorile minime reglementate în scopul îmbunătăţirii eficienţei energetice a sistemului de iluminat public. De îndată ce se detectează un pieton, toate LED-urile revin la funcţionarea cu parametrii maximi… Se vor monta senzori de ceaţă, ploaie, şi se va studia posibilitatea utilizării de energii regenerabile pentru alimentarea corpurilor de iluminat”, se precizează în caietul de sarcini. Documentul menţionează patru tipuri de treceri de pietoni, în funcţie de vizibilitate, cu suprafaţa cuprinsă între mai puţin de 15 metri pătraţi şi peste 35 de metri pătraţi. În funcţie de acestea, municipalitatea propune instalarea a circa 140 de sisteme de iluminat.

Studiul de fezabilitate ar trebui să se finalizeze în trei luni de la data începerii lucrărilor.

Totodată, anexat anunţului, municipalitatea prezintă şi o listă cu 639 de treceri de pietoni nesemaforizate.

Precizăm că în caietul de sarcini nu se menţionează câţi bani intenţionează municipalitatea să pună la bătaie pentru iluminarea trecerilor de pietoni din oraş.

Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie