Municipalitatea clujeană — campioană la atragerea de fonduri europene

Primăria Cluj-Napoca a depus și pregătit proiecte europene în valoare totală de 420 de milioane de euro pe exercițiul financiar 2014-2020.
Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, 19 proiecte în valoare totală de 115 milioane de euro au fost deja contractate, 24 de proiecte în valoare de 116 milioane de euro se află în etapa de evaluare, iar alte 6 proiecte în valoare de 205 milioane de euro se află în pregătire. Printre proiectele deja contractate se numără cele privind înnoirea flotei de transport în comun prin achiziționarea de noi tramvaie, troleibuze și autobuze, revitalizarea Turnului Pompierilor, creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca, creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe.
De asemenea, printre proiectele în evaluare se numără reabilitarea și extinderea zonei pietonale din Piața Lucian Blaga, str. Republicii (primul tronson), str. Napoca, str. Petru Maior, str. Emil Isac , creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: modernizare str. Tipografiei, scuar C.E.C., strada Regele Ferdinand și străzile adiacente, amenajarea străzii Molnar Piuariu – prima stradă ”smart” din România, lucrări de modernizare Bd. 21 decembrie 1989, amenajare Parcul Tineretului – Pădurea Clujenilor, revitalizarea malurilor Someșului. Centura metropolitană, Programul RO – Cultura – Garnizoana Bd. 21 decembrie 1989 și intervenții sociale pentru desegregarea și incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în Zona Metropolitană Cluj – Pata II sunt proiecte aflate în faza de pregătire.
“Suntem printre primele oraşe din România care au atras fonduri, nu pot să zic primul loc încă, pentru că se mai semnează contracte, dar stăm foarte bine la capitolul acesta. Cele mai importante proiecte vizează în primul rând investiţiile în transportul public în comun, pe urmă reabilitarea malurilor Someşului, cele cinci proiecte de investiţii în reabilitarea unor pieţe şi străzi din oraş. În ce priveşte spaţiile verzi, mai avem două investiţii importante, un parc de peste 20 de hectare, Parcul Tineretului-Pădurea Clujenilor şi un parc în cartierul Între Lacuri”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și coordonatorul Centrului de Inovare și Imaginație Civică. 

A.M.C.

Articole din aceeasi categorie