Municipalitatea alocă 3,58 de milioane de lei cultelor religioase

•Cine îi primeşte şi pe ce îi va cheltui•
Peste 3 milioane şi jumătate de lei primesc cultele religioase, în acest an, din partea municipalităţii, după ce consilierii locali au aprobat sumele privind finanţarea nerambursabilă de la bugetul local pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România.
Potrivit proiectului adoptat, sumele alocate au fost stabilite de o comisie din cadrul deliberativului local, în urma analizării a 43 de proiecte în vederea finanţării nerambursabile a cultelor religioase din municipiu, depuse de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului – Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, Protopopiatul Romano-Catolic Cluj, Oficiul Provincial al Franciscanilor, Eparhia Reformată din Ardeal, Biserica Unitariană Maghiară-Episcopia Unitariană, Conferinţa Transilvania de Nord a Bisericii Creştine Adventiste de ziua a Şaptea, Cultul Creştin Penticostal, Cultul Creştin Baptist şi Comunitatea Evreilor din Cluj – Cultul Mozaic, comisia selectând 39 de proiecte spre a fi finanţate. „În ceea ce priveşte proiectele selectate spre a fi finanţate, acestea vizează domenii cum ar fi reabilitarea lăcaşurilor de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcaşe noi de cult, construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, construirea şi repararea centrelor sociale ale unităţilor de cult”, se arată în document.
Cea mai mare sumă revine cultului ortodox, care va beneficia de 2,43 de milioane lei. Potrivit alocărilor, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, va primi 865.000 de lei, distribuiţi astfel: 445.000 de lei pentru continuarea construcţiei Centrului Misionar Social “Sf. Apostol Andrei”, 150.000 de lei pentru continuarea picturii în mozaic la Catedrala Mitropolitană, 100.000 de lei în vederea exinderii paraclisului Sf. Elisabeta, 100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de reparaţii la clădirea Centrului Eparhial şi 70.000 de lei pentru cumpărarea de mobilier bisericesc în Capela Campus Teologic “Nicolae Ivan”.
Printre parohiile care vor primi sume substanţiale se numără parohia Schimbarea la Faţă, căreia i s-au alocat 390.000 de lei, pentru reparaţii şi faţadizare şi parohia Învierea Domnului, care va primi 200.000 de lei pentru continuarea construcţiei bisericii. Totdată, mai multe parohii, printre care „Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan”, „Sf Ioan Gură de Aur”, Parohia Cuvioasa Paraschiva şi Parohia Soborul Maicii Domnului, vor beneficia de câte 100.000 de lei în vederea construirii de lăcaşe de cult, sau continuarea unor lucrări, în timp ce altor parohii li s-au alocat sume mai mici, de ordinul zecilor de mii de lei.
De asemenea, cultului Greco-Catolic i s-au alocat 600.000 lei, suma fiind necesară continuării construcţiei Complexului Catedralei Greco-Catolice din Piaţa Cipariu, în timp ce Cultului Romano-Catolic şi Franciscan i s-au alocat 129.000 de lei (pentru diverse reparaţii). Cultul reformat va beneficia de 135.000 de lei (85.000 de lei pentru reparaţii turnuri şi faţada principală la biserica cu două turnuri Cluj-Napoca şi 50.000 de lei pentru alte reparaţii), cultului unitarian i s-au alocat 30.000 de lei (pentru reparaţii), iar cultului adventist – 38.000 lei (pentru continuarea unor lucrări). De asemenea, cultul penticostal va beneficia de 185.000 de lei (125.000 de lei, pentru continuarea unor lucrări de amenajări interioare şi exterioare, precum şi lucrări de împrejmuire la o biserică, dar şi de şi 60.000 de lei, necesari unor reparaţii şi modernizări), în timp ce cultul mozaic va primi 38.000 de lei (pentru repararea gardului cimitirului din strada Şoimului).
Adriana STUPAR

Articole din aceeasi categorie