MS: Vaccinarea antigripală, necesară pentru persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire

Specialiștii Ministerului Sănătății recomandă continuarea vaccinării antigripale la nivelul cabinetelor medicilor de familie, în special pentru persoanele din categoriile la risc (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani, copii și bătrâni instituționalizați), având în vedere debutul circulației virusului gripal.

„Suntem, în plină epidemie de gripă la nivel european, iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este, în continuare, vaccinarea”, declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, într-un comunicat al MS, remis, vineri, presei.

Conform raportului INSP, citat în comunicat, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinic IACRS și pneumonii) a fost de 87.492, cu 14.4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (102.171) și cu 10.1% mai mare față de cel înregistrat în săptămâna precedentă (79.459). De la începutul sezonului 2017-2018 au fost înregistrate 8 decese confirmate cu virus gripal, față de 17 în sezonul precedent. În săptămâna 22 – 28 ianuarie a.c. s-au înregistrat la nivel național 283 cazuri de gripă/ILI, comparativ cu 246 cazuri înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru sezonul 2017-2018, Ministerul Sănătății a achiziționat  un milion de doze de vaccin gripal, dublu față de sezonul 2016-2017, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc.

„Mi-aș dori ca în cel mai scurt timp să fie folosite toate dozele de vaccin disponibile în cabinetele medicilor de familie. Recomand tuturor persoanelor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. De asemenea, rog medicii de familie care știu că au în evidență pacienți care se încadreaza în aceste categorii și sunt încă nevaccinați, să ii cheme la cabinet pentru vaccinare”, declară, conform comunicatului, ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Prin intermediul aceluiași document specialiștii MS atrag atenția că măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă. Totodată – spun aceștia -, vaccinarea antigripală este ferm recomandată și populației generale, active, care nu se încadrează în nici una din categoriile de risc de a dezvolta complicații ale gripei.

Ministerul Sănătății avertizează totodată populația că antibioticele nu se utilizează în cazul gripei și recomandă evitarea automedicației. În cazul apariției simptomelor de boală, MS recomandă prezentarea la medicul de familie, în vederea diagnosticării și instituirii tratamentului corect. De asemeni, pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor din jur, celor care au fost diagnosticați cu gripă li se recomandă repaus și limitarea contactului cu alte persoane.

M. T.

Articole din aceeasi categorie