MS: Săptămâna trecută au fost livrate în România 10.250 de fiole de Cisplatinum

Săptămâna trecută au fost livrate în România 10.250 de fiole de Cisplatinum (medicament oncologic – n.r.), în depozitele agreate de producător, de unde unitățile sanitare se pot aproviziona în baza contractelor de achiziții publice. În prezent, în depozitele agreate de producător mai sunt 9.610 doze de Cisplatinum – informează Ministerul Sănătății.

„Dintre cei trei producători de Cisplatinum înregistrați în CANAMED, în prezent mai livrează în România un singur producător, căruia i s-a solicitat să suplimenteze livrările până la rezolvarea legală a posibilității achiziționării de Cisplatin de pe piața liberă. Menționăm că pe piața din România este diponibil, în cantități suficiente, produsul Carboplatinum, care face parte din aceeași clasă de medicamente și al cărui mecanism de acțiune prezintă diferențe mici față de Cisplatinum. Astfel, există un procent mare de pacienți care pot beneficia de tratament cu Carboplatinum, astfel încât cele aproape 10.000 de doze de Cisplatinum să poata fi utilizate pentru pacienții care necesită doar acest tip de tratament” – precizează Ministerul Sănătății.

Totodată, MS face precizarea că luna aceasta au fost achiziționate, pe nevoi speciale, 1350 de doze de Bleomicin, iar zilele trecute au fost achiziționate 32.000  de doze de Folinat de Calciu, reprezentând necesarul pe un an de zile. Necesarul anual a fost stabilit „prin cumulul solicitărilor tuturor unităților sanitare cu profil oncologic în contract cu casele de asigurări de sănătate”.

„În unitățile sanitare din țară există în prezent 87.000 de doze de Osetron, sub formă de tablete. De asemenea, există în cantități suficiente  produsul Granisetron, cu aceeași indicație terapeutică, atât tablete, cât și fiole” – mai precizează Ministerul Sănătății.

M. T.

Articole din aceeasi categorie