MS: Nu există riscul unei epidemii provocate de virusul West Nile

Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar. Cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii – informează Ministerul Sănătății.

„Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018, și până în prezent, au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani, care avea comorbidități” – se precizează într-un comunicat remis, joi, presei.

Prin intermediul aceluiași document, Ministerul Sănătății recomandă autorităților administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități, pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

Potrivit specialiștilor în sănătate publică din cadrul MS, circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome. În cazul în care apar, însă, simptome precum febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate, persoanelor în cauză li se recomandă să se prezinte la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot să apară și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară” – atenționează specialiștii.

Ministerul Sănătății recomandă populației, ca măsuri de protecție: evitarea expunerii la țânțari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea substanțelor repelente de țanțari; montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țînțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a bălților din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Totodată, Ministerul Sănătății face precizarea că nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

M. T.

Articole din aceeasi categorie