MS: Livrarea de vaccin ROR către DSP-uri a început în 31 mai

Livrarea către direcțiile de sănătate publică a 410.000 de doze de vaccin ROR pentru imunizarea copiilor eligibili la vaccinare, dar și a celor restanți, a început în 31 mai, iar procesul de livrare a celor 198.000 de doze de vaccin hepatitic B, care se utilizează în maternități pentru imunizarea nou-născuților, este la final – informează Ministerul Sănătății.

Conform MS, până la sfârșitul lunii iunie, direcțiile de sănătate publică vor primi 225.000 de doze de vaccin hexavalent pentru a fi distribuite medicilor de familie, iar următoarea tranșă de livrare a vaccinului DTPa este preconizată în a doua parte a acestui an, „astfel încât să asigure continuitate în aprovizionare cu acest tip de vaccin la nivel național”.

„În cazurile copiilor în care nu a fost respectat Calendarul Național de Vaccinare, conducerea Ministerului Sănătății este preocupată ca aceștia să fie recuperați, astfel încât să ajungă la schema de imunizare completă” – precizează ministerul, adăugând că în această vară, în colaborare cu OMS și UNICEF, intenționează să realizeze o campanie de creștere a gradului de vaccinare ROR în comunitățile vulnerabile.

„Raportarea stocurilor de vaccinuri existente în cabinetele medicilor de familie se realizează lunar către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, astfel încât, până la data de 15 a fiecărei luni, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile are situația stocurilor la nivel național pentru luna anterioară. Conform ultimei raportări lunare a CNSCBT, la data de 30.04.2018 situația stocurilor de vaccinuri la nivel național era următoarea: Hepatitic B – 11.696 doze, ROR – 56.413 doze, Hexavalent – 61.359, DTPa – 40.969 doze. De asemenea, la nivelul Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică au la dispoziție o platformă online unde raportează săptămânal stocurile de vaccinuri aflate în depozitele DSP județene. Această raportare nu cuprinde numărul de doze de vaccin  aflate la medicii de familie și este utilizată de către reprezentanții direcțiilor de sănătate publică pentru a identifica posibilitatea de relocare a stocurilor, atunci când este necesară. La data de 6.06.2018, situația stocurilor raportate prin platforma online era următoarea: 34.538 doze vaccin Hepatitic B,  2.241 doze ROR, 6.081 doze Hexavalent, 3.568 doze DTPa” – arată sursa citată.

Ministerul Sănătății face, totodată, precizarea că, în medie, în fiecare lună sunt vaccinați ROR aproximativ 30.000 de copii, astfel încât, din cele 56.413 doze de vaccin existente în stoc la data de 30 aprilie, în cabinetele medicilor de familie se estimează că mai există, în prezent, aproximativ 20.000 de doze, la care se adaugă cele 2.241 de doze raportate de DSP-uri  pe platforma online.

M. T.

Articole din aceeasi categorie