MS: Inspectorii sanitari au aplicat 539 de sancțiuni în sezonul estival

Inspectorii sanitari de stat au aplicat, în sezonul estival, 539 de sancțiuni contravenționale, în urma controalelor efectuate la nivel național în unități de turism, unități de alimentație publică și tabere școlare,

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, remis presei, din 1 iunie  și până în 15 august au fost verificate 58 de tabere școlare și 2829 de unități de turism (578 unități de cazare hotelieră, 688 pensiuni turistice, 1442 unități de alimentație publică, 51 unități de alimentație colectivă, 33 unități de catering și 37 campinguri). Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 539 de sancțiuni contravenționale, din care 295 avertismente, 243 amenzi, în valoare de  211.000 lei, și au fost impuse măsuri cu termene precise de remediere. Într-un singur caz s-a luat decizia de suspendare a activității.

”Echipele de control au verificat respectarea normelor de igienă și sănătate publică în taberele școlare și studențești, precum și respectarea prevederilor normelor de igienă în unitățile de cazare (hoteluri, moteluri, pensiuni, camping), în special în cele care organizează activități similare taberelor școlare. S-a mai verificat și respectarea legislației în vigoare aplicabilă unităților de alimentație publică și colectivă. În urma verificărilor s-a constatat că, în cazul a 11 unități, aprovizionarea cu apă prin rețelele publice și cele proprii era necorespunzătoare, 6,8% din blocurile alimentare controlate aveau spații insuficiente și necorespunzătoare, iar în 3,03% din unitățile verificate activitățile de curățenie, dezinfecție și deratizare nu erau efectuate corespunzător. În cazul a 2,22% dintre unități s-a constatat neasigurarea în cantități suficiente a produselor biocide și a celor de curățenie, precum și utilizarea incorectă sau conform instrucțiunilor producătorului a acestor produse” – informează MS.

Potrivit aceleiași surse, 3,69% din personalul angajat în unitățile verificate nu avea efectuat examenul medical obligatoriu și nu avea completate fișele de aptitudini, iar 10,79% din personal nu avea efectuate cursurile de instruire privind însușirea noțiunilor fundamentale de igienă, cu consecințe asupra sănătății consumatorilor, în special în apariția focarelor de toxiinfecție alimentară sau ale altor boli digestive. De asemeni, în unele unități „s-a constatat existența unor spații neigienizate de depozitare a lenjeriei, circuite funcționale  necorespunzătore, lenjerie insuficientă sau parțial deteriorată, neasigurarea circuitului corespunzător în spălătorie, neefectuarea verificării stării de igienă și sănătate a personalului la intrarea în activitate, neutilizarea echipamentului de protecție curat și complet pentru personal și întocmirea necorespunzătoare a meniurilor”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie