Moody’s a retrogradat ratingul Eldorado Gold la “B2”, cu perspectivă negativă

AGERPRES
Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, de la “B1” la “B2” ratingul corporativ (CFR) atribuit firmei canadiene Eldorado Gold, şi ratingul Probability of Default (PDR) – probabilitate de neplată – de la “B1-PD” la “B2-PD”, iar perspectiva asociată a fost menţinută la negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
“Retrogradarea ratingului Eldorado reflectă riscurile ridicate de execuţie ale proiectelor sale, în special la Kisladag şi în Grecia, combinată cu consumul continuu de numerar, determinat de cheltuielile cu proiecte”, a afirmat Jamie Koutsoukis, vicepreşedinte Moody’s.
Ratingul corporativ “B2” atribuit Eldorado Gold este determinat de expunerea companiei la preţul volatil al aurului, la riscurile geopolitice relativ ridicate, diversitatea limitată a minelor sale şi riscurile de execuţie ale proiectelor.
Eldorado are în derulare multiple proiecte, intenţionând să efectueze cheltuieli de capital în valoare de un miliard de dolari în următorii trei ani. Perspectiva negativă reflectă riscurile de execuţie cu care continuă să se confrunte compania în privinţa executării proiectelor sale, precum şi riscul epuizării lichidităţilor disponibile din cauza cheltuielilor masive de capital, conform raportului agenţiei de evaluare financiară.
Cu sediul în Vancouver, Canada, Eldorado Gold Corporation deţine şi operează două mine de aur în Turcia, o mină de aur şi una de zinc şi argint în Grecia. De asemenea, compania intenţionează să dezvolte mina de aur Skouries din Grecia şi mina Lamaque din Canada. În 2017, veniturile s-au situat la 390 de milioane de dolari.
La sfârşitul lui 2017, Eldorado Gold a anunţat că îngheaţă investiţiile la proiectul minei de aur din nordul Greciei – Skouries – adoptând o atitudine dură în conflictul cu Executivul de la Atena.
Mina de aur operată de Eldorado Gold în nordul Greciei a fost unul dintre proiectele intens mediatizate ale fostului Guvern elen şi era considerat un test care ar putea demonstra că Atena poate proteja interesele investitorilor străini faţă de protestele localnicilor. De asemenea, investiţia Eldorado este una dintre cele mai mari din Grecia.
Compania este în dispută cu autorităţile de la Atena privind planurile de dezvoltare a minei de aur dintr-o regiune împădurită, după ce Guvernul de stânga a revocat vara trecută permisele, din cauza temerilor legate de protecţia mediului.
Comunităţile locale din Halkidiki sunt divizate în privinţa investiţiei. Unii se pronunţă în favoarea ei, pentru că sunt create locuri de muncă, iar alţii se tem de impactul asupra mediului. În ultimii ani au avut loc multe proteste violente în regiune.
Din 2012, Eldorado a investit aproximativ 700 de milioane de dolari pentru dezvoltarea minelor din Skouries şi Olympias şi intenţiona să aloce încă un miliard de dolari.
Eldorado Gold deţine mine, operaţiuni de explorare şi dezvoltare în Turcia, China, Grecia, România şi Brazilia.
În România, Eldorado Gold este implicată în exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Certej, judeţul Hunedoara.

Articole din aceeasi categorie