Monede antice, recuperate de poliţiştii români, din… Cehia

Patru monede antice, dacice şi romane, din argint şi bronz, date în urmărire internaţională, au fost recuperate de poliţiştii români, în urma unor acţiuni desfăşurate în Cehia. Conform specialiştilor, monedele ar fi fost sustrase din cetăţile dacice de la Luncani –  judeţul Hunedoara şi ar face parte din patrimoniul cultural naţional, fiind evaluate la 2.000 de euro.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unui dosar penal, aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în care se fac cercetări pentru comiterea infracţiunii de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic fără autorizaţie, furt calificat, distrugere şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absenţa certificatului de descărcare de sarcină arheologică. De comiterea acestor fapte sunt bănuiţi patru cetăţeni cehi. Potrivit IGPR, în 2015, cei în cauză ar fi efectuat detecţii neautorizate şi ar fi sustras din siturile arheologice ale cetăţilor dacice loturi de artefacte din patrimoniul cultural naţional, producând distrugerea stratigrafiei arheologice a monumentelor istorice de la Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa, din judeţul Hunedoara.

În aceeaşi cauză, în cursul anului trecut, au fost efectuate percheziţii în Cehia şi ar fi fost recuperate şi alte tezaure monetare şi bunuri arheologice sustrase şi exportate ilegal în Cehia de către cei patru, precum şi detectoare.

În acţiunea de acum, poliţiştii români ai beneficiat de sprijinul autorităţilor din Republica Cehă, respectiv a Direcţiei Regionale a Poliţiei Boemiei de Sud.

D.S.F.

Articole din aceeasi categorie