Monedă aniversară din aur

Luni, 15 octombrie, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 175 de ani de la nașterea reginei Elisabeta a României.

Moneda este din aur, cu titlu 900‰, calitate proof, are valoarea nominală de 100 lei, formă rotundă, diametrul de 21 mm, greutatea de 6,452 g şi cant zimțat. Aversul monedei o prezintă pe regina Elisabeta a României în mai multe ipostaze ale vieții și activității sale, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2018”, stema României și valoarea nominală „100 LEI”. Reversul monedei redă portretul și monograma reginei Elisabeta a României și inscripția circulară „REGINA ELISABETA A ROMANIEI 175 DE ANI DE LA NASTERE”.

Monedele, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central. Tirajul pentru această emisiune este de 250 monede, iar preţul de vânzare, exclusiv TVA, este de 1.570 lei. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României şi pot fi achiziţiuonate de la Sucursala regională BNR Cluj.

Elisabeta a României (1843 – 1916) a fost regina României în timpul domniei soțului său, Carol I al României. Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, a fost fiica lui Hermann, principe de Wied. În 1869 principesa Elisabeta de Wied s-a căsătorit cu domnitorul Carol I al României, devenind în 1881 prima regină a României, în urma recunoașterii țării drept regat atât de Poarta Otomană cât și de marile puteri europene, după Războiul de Independenţă a României, de la 1877. Patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare, dotată cu un real talent lingvistic, a publicat sub peudonimul literar Carmen Sylva (Cântecul Pădurii), diverse opere în limbile franceză, germană și engleză, prin lucrările sale făcând cunoscută în străinătate România.

Articole din aceeasi categorie