Momente festive la Iclod

La 1 Decembrie, şi în localităţile rurale de pe Valea Someşului Mic s-au desfăşurat festivităţi prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale. Edilii comunelor s-au străduit să ofere locuitorilor de la sate momente culturale şi artistice pe măsura semnificaţiei istorice a evenimentului.

La Iclod, de exemplu, încă de dimineaţă devreme, pe străzile comunei am văzut tineri îmbrăcaţi în frumoase costume populare, îndreptîndu-se spre Monumentul Eroilor din vecinătatea Bisericii Ortodoxe, unde a avut loc manifestarea dedicată Zilei Naţionale. După intonarea Imnului,  despre importanţa evenimentului a vorbit primarul comunei Iclod, domnul Emil Pîrţoc, nu înainte ca un sobor de preoţi din localitate să oficieze un Te Deum în memoria eroilor căzuţi la datorie în lupta pentru apărarea independenţei şi libertăţii ţării noastre. În acordurile fanfarei comunei, dirijată de Vasile Malata, s-au depus  coroane şi jerbe de flori la monument. S-au cîntat şi cîteva colinde , iar elevii Şcolii cu clasele I-VIII din localitate au susţinut un reuşit program artistic. Desigur, nu au lipsit cîntecele şi dansurile populare specifice zonei noastre

La sărbătoarea de la Iclod au participat şi locuitorii celorlalte sate componente ale comunei (Livada, Iclozel, Fundătura şi Orman), dar a fost prezent şi profesorul Radu Zlati, consilierul ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Astfel de evenimente festive am consemnat şi în comunele vecine, Corneşti şi Bonţida, unde s-au depus coroane de flori la toate monumentele dedicate eroilor neamului românesc.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie