Diana Popuț și Mihai Plătică expun la Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează, în perioada 23 iunie – 4 iulie, expoziţia „Suddenly Clear”, care reuneşte creația artiştilor Diana Popuț și Mihai Plătică.

Ideea expoziției ”Suddenly Clear” porneşte de la fenomenul autoscopiei în care o persoană se poate observa pe sine dintr-o perspectivă extracorporală, sub forma unei dubluri corporale și psihice. În cadrul acestei experiențe, subiectul poate experimenta un moment de claritate absolută asupra sinelui și a relațiilor cu elementele fizice sau spirituale ale realității.

”Suddenly clear” aduce împreună doi artiști care pot face trimitere la avataruri ale unei asemenea stări de grație prin diferite proceduri care conferă eleganță simplă unor medii, materiale sau imagini obișnuite. Diana Popuț utilizează tehnica perforării hârtiei cu ac pentru a crea obiecte de o frumusețe subtilă. Dincolo de eleganța vizuală intrinsecă, bucățile de marmură perforată găsite în diferite locuri importante pentru artistă realizează o hartă a spațiului și a itinerariilor personale. Mihai Plătică utilizează fotografia ca mediu principal în practica sa, urmărind o rigurozitate metodică în cadrul întregii sale cercetări. Lucrările din expoziție explorează spectacolul organic al naturii, privit în momente încărcate de o puternică semnificație subiectivă.

Diana Popuț este născută în 1994 în Cluj-Napoca, România, a urmat Liceul de Arte Vizuale “Romulus Ladea” cu specializarea în grafică, urmând apoi cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. În anul 2015 a studiat un semestru în Spania, la Universidad De Castilla la Mancha – Cuenca și în 2016 la Milano, la Accademia di Belle Arti di Brera. În 2020, pe parcursul întregului an, a beneficiat de o mobilitate de plasament în atelierul artistului Laurențiu Craioveanu, în Lodi – Italia, în cadrul studiilor doctorale pe care le desfășoară la aceeași universitate din Cluj-Napoca. În prezent, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca și București.

Mihai Plătică este născut în 1983 în Brașov, România și a studiat în cadrul Universității de Artă și Design, Cluj-Napoca, secția de fotografie. Sportiv de performanță, a practicat atletismul (săritura în lungime), acesta oferindu-i o experiență organizată și rațională, ajutându-l în același timp să își construiască o abordare metodică asupra tehnicii în general. Interesat de istoria corpului, de natura materialității și de legile fizice universale, leagă forma artistică de teorii științifice care îi oferă perspective aparte asupra construcției imaginii. Practica sa de lucru este metodică, rațională, încercând să deschidă puncte de vedere neașteptate asupra realității vizuale.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în 4 iulie, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10-17.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut