Mobilizare pentru autonomie

Reprezentanţii formaţiunilor politice maghiare din România se întâlnesc astăzi la Cluj-Napoca pentru a semna o luare de poziţie comună în vederea alinierii conceptelor de autonomie ale acestor organizaţii. Este vorba de liderii Uniunii Democrate Maghiare din România, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania.

Evenimentul va avea la sediul Uniunii din Cluj Napoca iar documentul va fi semnat de liderii celor trei formaţiuni politice, Kelemen Hunor (UDMR), Szilagyi Zsolt (PPMT) şi Biro Zsolt (PCM).

Demersul liderilor celor trei formaţiuni politice maghiare vine la scurt timp după ce în ultima zi a sesiunii parlamentare trecute, deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a depus la Parlament un nou proiect legislativ privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc. Autonomia practicată în Ţinutul Secuiesc – Terra Siculorum- prin modul de organizare al scaunelor secuieşti datează din anii 1200“, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. În luna septembrie, deputatul UDMR Kulcsar Terza Jozsef a efectuat o vizită de „documentare” în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, o regiune autonomă (din 1995) din sud-vestul Republicii Moldova, locuită preponderent de găgăuzi, creată artificial de Rusia. Precizăm că până acum au mai fost depuse la Parlament alte două proiecte legislative cu acelaşi subiect, însă au fost respinse pe motiv că încalcă flagrant Constituţia României. Precizăm că UDMR şi PCM au semnat, în 21 martie 2014, un parteneriat strategic care a vizat, printre altele, înfiinţarea unui grup de lucru comun pentru proiectele privind autonomia culturală transilvană şi autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Mobilizare pentru autonomie

  1. cristos

    autonomie o sa aveti in ungaria nu in romania gunoaielor

  2. cristos

    autonimie o sa aveti in ungaria nu in romania