Miting aviatic la Câmpia Turzii

”Ceruri senine!” Acesta este salutul aviatorilor şi cea mai mare dorinţă a lor. Cu un cer senin, curat ca lacrima începea şi ziua de sâmbătă, 29 iulie, zi în care porţile Bazei Aeriene nr. 71 ”General Emanoil Ionescu” de lângă Câmpia Turzii s-au deschis pentru publicul larg (eveniment aflat la a 5-a ediţie). Vremea anunţa din primele ceasuri ale dimineţii o zi perfectă pentru neînfricaţii văzduhului/înălţimilor dar şi pentru miile de spectatori curioşi să îi vadă.

Demonstraţii privind siguranţa naţională
7000 de oameni explorau cu încântare tancurile şi camioanele militare expuse chiar pe pista unităţii, aşteptând nerăbdători deschiderea oficială a festivităţii de la ora 10:00.
Spectacolul aviatic a început cu o paradă militară şi o prezentare generală a activităţii.
Celebrele MIG-uri româneşti au survolat cerul în semn de salut. O adevărată desfăşurare de forţe a continuat încântând publicul până după-amiază. Aeronave militare româneşti şi ale NATO s-au angrenat reciproc în acrobaţii şi exerciţii militare, spre entuziasmul oamenilor de toate vârstele. Momentul de maximă atracţie s-a desfăşurat spre finalul programului când trupe terestre asistate de elicoptere şi avioane survolând întreg spaţiul s-au angajat intr-o simulare de luptă de mare amploare.
Scopul acestor manifestaţii este ca oamenii ”să îşi dea seama de profesionalismul şi atitudinea serviciului militar”, afirmă secretarul de stat Mircea Duşa. Întrebaţi despre siguranţa naţională, militarii afirmă cu mare încredere că nu există niciun pericol real şi că putem să ne bucurăm fără griji de timpurile de pace în care trăim. Forţele aviatice de la Baza 71 împreună cu Baza ”Mihail Kogălniceanu” din Constanţa veghează în permanenţă la menţinerea acestei stări.

În cinstea lui Aurel Vlaicu
Pe lângă avioanele de luptă şi militarii tineri cu care oamenii au avut ocazia de a interacţiona şi a face poze, prezent la eveniment a fost şi domnul Coman Gheorghe. Comandor, inginer în aviaţie şi profesor aeronautic, domnul Coman, în vârstă de 86 de ani a venit pentru a-şi expune creaţia. Este vorba despre o replică fidelă a aparatului de zbor realizat de Aurel Vlaicu.
”Avionul a fost construit cu 10 ani în urmă pentru a cinsti memoria lui Aurel Vlaicu şi pentru a încerca îndeplinirea acestui vis neîmplinit de Vlaicu de a trece în zbor peste Carpaţi cu mesaj de libertate, frăţie şi unire” (comandor Coman Gheorghe).
Din păcate acest vis a rămas neîmplinit şi de această dată întrucât pilotul care trebuia să poarte aparatul în zbor peste Carpaţi, Manolache Titi, a decedat în timpul construcţiei lui. Deşi a rulat numai la sol, avionul a primit aprecieri atât la nivel naţional cât şi internaţional. Comandorul Coman a fost prezent şi premiat pentru acesta în cadrul unor expoziţii din Italia, Franţa şi Statele Unite ale Americii.
Felicia PETREA

Articole din aceeasi categorie