Mircea Cărtărescu: Avem mare nevoie nu de dezbinare naţională, ci de compasiune pentru fiecare om

Îndrăgostit de tot ce înseamnă viaţă, Mircea Cărtărescu, poetul, prozatorul, eseistul şi criticul literar, distins cu titlul de Doctor Honoris Causa de Universitatea „Babeş-Bolyai’’ din Cluj-Napoca, ne-a demonstrat în discursul său ţinut la sediul Universităţii, în Aula Magna, faptul că poezia nu înseamnă numai arta cuvintelor. E mai mult de atât. Ea nu se rezumă doar la jocul de cuvinte împletite pe o foaie, “poezia e un fel de a vedea lumea”, spune Mircea Cărtărescu. Titlul de Doctor Honoris Causa, vine în urma propunerii formulate de reprezentanţii Facultăţii de Litere din Cluj pentru opera literară şi ştiinţifică a profesorului Mircea Cărtărescu. Primit sub acompaniamentul Imnului Naţional şi terminând cu Oda Bucuriei, acesta a ţinut şi un mic discurs după primirea titlului de DHC, în urma descrierii elevate a doamnei prodecan a Facultăţii de Litere a UBB, Ioana Bican. Acesta a amintit puţin de anii studenţiei sale, subliniind faptul că aceasta a fost cea mai dragă perioadă a vieţii acestuia. Cuvintele care au făcut sala să zâmbească au fost încărcate cu sentimente aleatorii, fapt pentru care şi mesajul a ajuns în scurt timp la sufletul celor prezenţi:  “ Dacă închid ochii şi nu mă privesc în oglindă, mă simt un suflet liber.”

În cadrul unei întâlniri cu presa care a avut loc după ceremonie, cunoscutul scriitor a spus că avem mare nevoie nu de dezbinare naţională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om.

„Avem mare nevoie nu de dezbinare naţională, cum se întâmplă astăzi, ci de compasiune pentru fiecare om, pentru dragoste, pentru membrii comunităţii noastre. (…) Eu nu sunt un om conflictual şi mi-aş dori foarte tare să nu am conflicte cu nimeni, nici în plan personal, nici ca cetăţean. Din păcate în România este greu să obţii idealul acesta. Tot ce spui este imediat contestat şi eşti contrat foarte puternic peste tot. Este o stare tristă a noastră în momentul ăsta şi tot ce pot să sper este ca şi condiţiile din lume de care depindem şi noi să se schimbe, să se detensioneze şi oamenii să înţeleagă că nu putem crea nişte falii uriaşe, nişte prăpăstii între membrii comunităţii, aşa cum se întâmplă astăzi şi din ce în ce mai mult”, a afirmat Cărtărescu.

Vineri, 12 octombrie,ora 13:00, la Muzeul de Artă, Mircea Cărtărescu va ţine un dialog cu Ion Pop, pe tema “De la Ţiganiada la Levantul-epopei eroi-comico- satirice.” Cei doritori vor putea lua parte la acest eveniment, în urma căruia se vor putea lua autografe de la cel a cărei religie e literatura.

Ștefania Vîț

Articole din aceeasi categorie