Ministrul Sănătăţii îi îndeamnă pe părinţi să îşi vaccineze copiii

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a atras atenţia că imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea şi a îndemnat părinţii să îşi vaccineze copiii, informează AGERPRES.

„Epidemia de rujeolă s-a declanşat în România în 2016, în februarie, undeva la zona de limită între judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă fiind identificată o tulpină asemănătoare cu tulpina care circula în Italia. În momentul de faţă, se înregistrează 3.446 de cazuri, din care 17 de decese, în 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copiii care nu au fost vaccinaţi. Mesajul Ministerului Sănătăţii către toţi părinţii: imunizarea este singura măsură eficientă pentru a preveni îmbolnăvirea. În situaţia în care nu avem acoperire vaccinală bună, îmbolnăvirile vor continua. În ceea ce priveşte prima doză, acoperirea vaccinală în România este 80%. În opt ţări europene acoperirea este între 90 – 95%, iar restul ţărilor au acoperirea comparabilă cu noi. A doua doză vaccinală are o acoperire de doar 50% şi acesta este un semnal de alarmă pe care îl tragem”, a declarat Bodog, într-o conferinţă de presă.

Referindu-se la medicamentele oncologice pentru copii, ministrul a spus că până în momentul de faţă are în avizare juridică cinci preţuri pentru cinci medicamente. „Acestea pot fi semnate în cursul zilei de azi. De asemenea, mai am nouă preţuri la care nu pot să umblu datorită faptului că în decembrie fostul ministru a modificat ordinul de nevoie speciale, iar stabilirea preţului se face prin raportare la cel mai mic preţ din cele 12 ţări de referinţă. Ştim foarte bine că, dacă găsim acest medicament într-una din aceste 12 ţări, care nu plăteşte clawback, firma nu îl va aduce la preţul respectiv în România şi eu nu voi putea să aprob un preţ mai mare, motiv pentru care am demarat procedura de schimbare a acestui ordin. Luni după-amiază nu pleacă nimeni din minister până nu dau drumul acestui ordin. Consider că este o procedură de urgenţă, consider că prin rectificarea acestui ordin vom putea să aprobăm preţurile medicamentelor de care aceşti copii au nevoie”, a explicat demnitarul.

Vorbind despre celelalte vaccinuri care nu mai erau pe stoc, ministrul a spus că, în prezent, vaccinul tetravalent este în curs de distribuire, fiind vorba de 153.800 de doze, iar pentru hexavalent s-a semnat contractul, urmând ca vaccinul să ajungă la spitale undeva la sfârşitul lunii martie.

„În acelaşi timp, vom demara procedura pentru a achiziţiona vaccinul pneumococic, vaccin care a fost inclus în schema obligatorie de vaccinare a Ministerului Sănătăţii, dar până în acest moment nu a fost asigurată finanţarea. În acest an avem asigurată finanţarea pentru acest vaccin şi îl vom achiziţiona”, a spus Bodog.

Făcând referire la medicamentul Cosmegen, ministrul a precizat că acesta este în stocul Unifarm, dar preţul nu poate fi aprobat din cauza ordinului pentru nevoi speciale care este în vigoare. „Vă promit că acest ordin va fi modificat luni şi eu voi semna imediat ordinul de preţ”, a precizat Bodog.

Cât despre medicamentul Dacarbazina, care se achiziţionează prin licitaţie de către spitale, ministrul a afirmat că şi acesta se află pe stoc şi imediat ce se va finaliza procedura, spitalele vor putea beneficia de el.

Articole din aceeasi categorie