Ministrul Sănătăţii: Gândim un alt sistem de rezidenţiat; medicii să rămână în spitalul în care optează pentru post

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat că pentru anul viitor se are în vedere un alt sistem de rezidenţiat, astfel încât medicul să-şi poată face rezidenţiatul în spitalul în care optează pentru post, informează AGERPRES.

„Deja sunt medici care doresc să se întoarcă în ţară. Pentru acest tip de solicitări noi am înfiinţat un centru de resurse umane, care, la momentul de faţă, are o radiografie clară a ocupării cu personal medical a tuturor spitalelor din România. Încercăm să-i atragem. Eu zic că pachetul salarial care va intra de la 1 ianuarie 2018 este unul atractiv şi pe care puţine ţări din Europa îl asigură. Dar, în acelaşi timp, trebuie să le asigurăm şi un climat de siguranţă, să aibă condiţii de muncă”, a declarat ministrul Sănătăţii la Realitatea TV.

Întrebat de ce medicii nu sunt atraşi cu oferte cum ar fi cele referitoare la case sau terenuri, pentru a profesa în locurile din ţară unde nu sunt suficiente cadre medicale, Florian Bodog a spus că există astfel de soluţii şi administraţiile locale au posibilitatea legală să facă acest lucru, şi chiar se întâmplă, însă, rezultatele nu sunt foarte bune. „Cred că aceste politici de a le oferi locuinţă, eventual de a le plăti chiria sau de a le pune la dispoziţie un teren, nu sunt suficiente. Ele trebuie dublate de celelalte măsuri de care am vorbit”, a afirmat ministrul.

„Pentru anul acesta nu se poate schimba sistemul de rezidenţiat, însă pentru anul următor gândim un alt sistem, în care rezidentul să fie angajat în spitalul judeţean, să-şi poată face rezidenţiatul în spitalul în care optează pentru post. (…) Cred că dacă rezidentul lucrează în spitalul în care urmează să-şi ocupe postul, se obişnuieşte cu comunitatea, poate se căsătoreşte, poate se îndrăgosteşte de oameni, de locuri”, a arătat ministrul Sănătăţii.

Articole din aceeasi categorie