Ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, vine să verifice situaţia de la Pata Rât

Viceprim-ministrul şi ministrul Mediului, Graţiela Leocadia Gavrilescu, vine, luni, la Cluj-Napoca pentru a verifica personal modul în care autorităţile judeţene gestionează situaţia depozitului de deşeuri de la Pata Rât.
Totodată, ministrul Gavrilescu va avea discuţii, la sediul Instituţiei Prefectului –Judeţul Cluj, cu autorităţile judeţene şi reprezentanţii instituţiilor de mediu din judeţ, ai DSP Cluj, ai ADI Cluj-Napoca şi ai ABA Someş-Tisa privind problema depozitului de deşeuri Pata Rât, dar şi alte aspecte importante de mediu. Precizăm că aluncările de teren înregistrate în această vară la groapa de deşeuri de la Pata Rât au dat mari bătăi de cap autorităţilor judeţene. Prefectul Aurel Cherecheş a avertizat în 8 septembrie în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă că la ora actuală în zonă există un rezervor de 6000 de metri cubi de levigat care se întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi care constituie principalul factor de poluare. În nota de constatare privind starea depozitului de la Pata Rât întocmită de reprezentanţi ai mai multor instituţii abilitate, printre care şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Cluj, se arată că fenomenul de poluare a pârâului Zăpodie este unul masiv, cu impact asupra mediului şi sănătăţii populaţiei. Astfel, potrivit măsurătorilor efectuate, nivelul materiilor în suspensie au o valoare care depăşeşte de 4,8 ori limitele legale, consumul chimic de oxigen are valori de 48 de ori mai mari, clorurile de 12 ori, iar azotatul amoniacal de 750 de ori mai mari.
La scurt timp după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că s-a semnat autorizaţia de construire pentru lucrările de intervenţie în primă urgenţă la depozitul neconform de deşeuri Pata Rât.
Consiliul Judeţean Cluj derulează în prezent achiziţia serviciilor de închiriere a unei staţii de osmoză inversă. În acest fel, levigatul va fi colectat într-un bazin al staţiei de epurare de unde va fi preluat în vederea procesării de către staţia de tratare ce funcţionează pe principiul osmozei inverse. La finalul procesului de epurare, lichidul rezultat va fi total inofensiv pentru mediu, putând fi deversat în pârâul Zăpodie.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie