Ministrul Educaţiei: Profesorii nu vor primi la prima rectificare sumele aferente sentinţelor

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că salariaţii din sistemul de învăţământ nu vor primi la rectificarea bugetară din septembrie plata drepturilor băneşti obţinute în urma sentinţelor judecătoreşti, el adăugând că se va încerca alocarea unor bani la rectificarea din noiembrie, însă nu se va putea achita toată suma, ridicată la circa 700 de milioane la nivel naţional – informează AGERPRES.

„Am discutat şi acest aspect, la prima rectificare cu siguranţă nu vor primi aceste sume, ştiu şi liderii naţionali (sindicali – n.red.) pentru că vrem să fim cinstiţi cu ei, încercăm în noiembrie să plătim o parte din ele”, a afirmat ministrul Liviu Pop. De asemenea, el a arătat că nu poate anticipa în acest moment cât vor primi dascălii din sumele datorate de stat.

„Nu ştim care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educaţiei, sunt nişte lucruri care trebuie reglate la nivel naţional vizavi de unele situaţii create în judeţe cu plata acestor sentinţe. Dar avem în grafic plata acestora doar după luna noiembrie, dacă putem să facem. Nu ştiu dacă toată suma, am înţeles că este o sumă destul de mare, vreo 700 de milioane de lei la nivelul sistemului naţional de învăţământ şi trebuie să vedem cum arată execuţia bugetară în trimestrul trei, astfel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm nişte sume pentru plata sentinţelor şi dobânzilor, pentru că merită colegii noştri să îşi primească toate restanţele şi îmi doresc şi eu să fac acest lucru alături de colegii mei din Guvern”, a argumentat ministrul Educaţiei.

Ministrul a ţinut şi să clarifice temerea sindicaliştilor din domeniu că li se vor diminua salariile de la 1 ianuarie 2018. „Se ştie clar că prin noua lege a salarizării unitare şi cu toate contribuţiile reduse la angajator, toţi au de câştigat, nu pierde nimeni, adică discutăm de contribuţii de aproape 40% pe care le scădem la 35%, iar impozitul, de la 16% la 0% sau 10%”, a mai afirmat ministrul Educaţiei.

Sumele aşteptate de cadrele didactice trebuie plătite în urma sentinţelor judecătoreşti prin care dascălii au primit aceste drepturi aferente tăierilor de 25% din salarii efectuate în 2010. Alte două tranşe reprezentând plata acestor drepturi au fost efectuate către dascăli în anii 2015 şi 2016.

Articole din aceeasi categorie