Ministerul Sănătăţii: CE a avizat favorabil decizia de suspendare temporară a exportului de vaccin ROR

La solicitarea ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, Comisia Europeană (CE) a avizat favorabil, în procedură de urgenţă, decizia de suspendare temporară a exportului intracomunitar al vaccinului combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei (ROR) – informează Ministerul Sănătăţii.

„Având în vedere epidemia de rujeolă cu care se confruntă ţara noastră, dar şi discontinuitatea în aprovizionarea cu vaccinurile obligatorii din Calendarul de imunizare, în data de 27 aprilie 2017 autorităţile române au notificat Comisiei Europene un proiect de Ordin care prevede blocarea exporturilor de vaccinuri, astfel încât să fie asigurat necesarul de doze pentru protejarea copiilor din România. După examinarea proiectului de act normativ, Comisia Europeană a considerat că, în acest caz particular, solicitarea adoptării în procedură de urgenţă este justificată” – se precizează într-un comunicat al MS, remis, marţi, presei.

Ministrul Sănătăţii a declarat că va lua toate măsurile necesare pentru ca pacienţii români să poată beneficia la timp, şi în condiţii optime de vaccinuri, dar şi de medicamentele şi tratamentele de care au nevoie. “Din păcate, deşi epidemia de rujeolă a fost anunţată acum un an, Ministerul Sănătăţii nu a luat măsuri corespunzătoare şi nu a făcut nici un stoc de vaccin, pentru a suplimenta în judeţele unde acest produs s-a epuizat. Aşa am ajuns la situaţia din acest moment, în care direcţiile de sănătate publică din 10 judeţe nu mai au stocuri de vaccin”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, citat în comunicat.

Potrivit ministrului, în proiectul Legii vaccinării s-a prevăzut asigurarea unui stoc de minimum 6 luni pentru aceste produse.

M. T.

Articole din aceeasi categorie