Ministerul Finanţelor va face noi împrumuturi şi în 2018

Ministerul Finanţelor a anunţat că va împrumuta aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă în acest an următor, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu sumeleîmprumutate în 2017.

Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finanţelor Publice are în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în anul 2018 în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung.
Împrumuturile de pe piaţa internă vor fi realizate prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termen scurt, de până la un an, inclusiv, obligaţiuni de stat de tip benchmark pe termene medii şi lungi precum şi titluri de stat pentru populaţie, care să reprezinte circa 8% din valoarea titlurilor de stat emise pe piaţa internă, respectiv aproximativ 4 miliarde de lei.
Se apreciază că, în anul 2018, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde de lei iar volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Finanţe este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) şi de volumul datoriei de refinanţat anul viitor, în sumă de aproximativ 47 miliarde de lei.”Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 75% de pe piaţa internă şi respectiv 25% de pe piaţa externă”, se mai arată în prospectul publicat de MFP şi preluat de Agerpres.

Continuă programul “Tezaur” pentru populaţie
Ministerul Finanţelor menţionează, de asemenea, că poate relansa emisiuni de titluri de stat denominate în euro pe piaţa internă care să poată fi redeschise periodic, în contextul identificării unei cereri importante pentru astfel de instrumente din partea investitorilor locali. Volumul indicativ al emisiunilor de titluri de stat pe piaţa internă va fi anunţat trimestrial. Pentru primul trimestru din 2018 acest volum este cuprins între 12 şi 14 miliarde de lei, reprezentând titluri de stat care vor fi lansate pe piaţa interbancară. În ceea ce priveşte programul “Tezaur”, de emisiuni de titluri de stat destinate populaţiei, în primele trei luni ale anului viitor va fi lansată o emisiune cu scadenţa la 2 ani, care va avea perioada de subscriere între 22 ianuarie şi 16 februarie, şi alta, cu scadenţa la 3 ani şi perioada de subscriere 5 – 30 martie.
Pentru anul 2017, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi de 2,3 – 3 miliarde de euro (echivalent) de pe piaţa externă şi de 48 – 50 miliarde de lei de pe piaţa internă.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Ministerul Finanţelor va face noi împrumuturi şi în 2018

 1. Unu

  Deci în total 10 miliarde de euro se va împrumuta guvernul numai în 2018, pentru a putea să funționeze pe mai departe. Banii firește vor trebui plătiți înapoi la maturizarea obligațiunilor. De unde?

  Cum este gestionat bugetul României, din moment ce datoriile externe doar cresc de la an la an?

  Cum arată grozavele noastre „rezerve” și alea ținute bine la Londra, în comparație? Penibil.

  O familie care își conduce finanțele în acest mod, ajunge la executare silită – credeți că străinii ne iartă? De fapt suntem executați silit în fiecare zi. Doar gândiți-vă ale cui sunt infrastructura energetică, telecomunicațiile, pădurile, aurul, gazele, petrolul șamd?

  Dacă-i așa și este, cine conduce cu adevărat țara asta și pentru cine?

 2. Unu

  Deci în total 10 miliarde de euro se va împrumuta guvernul numai în 2018, pentru a putea să funționeze pe mai departe. Banii firește vor trebui plătiți înapoi la maturizarea obligațiunilor. De unde?

  Cum este gestionat bugetul României, din moment ce datoriile externe doar cresc de la an la an?

  Cum arată grozavele noastre „rezerve” și alea ținute bine la Londra, în comparație? Penibil.

  O familie care își conduce finanțele în acest mod, ajunge la executare silită – credeți că străinii de iartă? De fapt suntem executați silit în fiecare zi. Doar gândiți-vă ale cui sunt infrastructura energetică, telecomunicațiile, pădurile, aurul, gazele, petrolul șamd?

  Dacă-i așa și este, cine conduce cu adevărat țara asta și pentru cine?