Ministerul Agriculturii şi-a sculat în cap crescătorii de animale: Fermierii ameninţă că ies în stradă!

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) din România a emis un comunicat în care afirmă că fermierii crescători de animale sunt pregătiți să iasă în stradă din cauza ultimei decizii a Ministerului Agriculturii (MADR), comunicată în 10 iulie de APIA.

Asdociaţia afirmă că MADR a transmis fermierilor, prin APIA, “că o parte din cei care au aplicat în luna mai 2018 pentru Măsura 14 – subpachetele pe bunăstare, nu sunt eligibili”, dar că, în urma consultărilor cu organizațiile europene din care face, poatre preciza că “legislația UE prevede posibilitatea plății retroactive, cum este și acest caz, al Măsurii 14 – anunțată în luna mai, cererile au fost primite și normal, trebuie să se intre la plată de la 1 ianuarie 2018.”

“Nicio instituție publică nu poate să comunice alte condiții de aplicare a legislației. Astăzi MADR afirmă că, chiar în cazul în care fermierul îndeplinește toate condițiile de bunăstare superioară, autorizare anterior datei de publicare a Ordonanței nr. 1042/2018, el nu va primi sumele compensatorii de la UE pentru ce a respectat – pe motive inventate artificial! În această situație se află peste 50 de fermieri crescători de păsări – care cresc în jur de 50 de milioane păsări pe an și crescători de porci care cresc aproximativ 300.000 de porci/an. De menționat este faptul că acești fermieri au populat fermele timp de o jumătate de an cu respectarea condițiilor – în urma asigurărilor venite de la APIA că vor primi banii de la UE, dacă le respectă! Cea mai mare parte dintre acești fermieri au proiecte în derulare, făcute cu fonduri europene și fără măsura de bunăstare, aceștia nu numai că nu vor mai putea popula, ci sunt în situația de a intra în faliment, de a nu-și mai putea îndeplini sarcinile din proiectul european pentru care au primit finanțare europeană” spune ACEBOP.

Comunicatul Ascociaţiei se încheie cu un apel făcut ministrului Petre Daea pentru rezolvarea acestei situaţii, pe care Ascociaţia o consideră “o interpretare greșită a legislației europene, în dezavantajul fermierilor români.”

Articole din aceeasi categorie