Miliardarul Magomedov acuzat de deturnare de fonduri

AFP

Kremlinul a respins luni orice motivaţie politică în legătură cu arestarea miliardarului rus Ziiavudin Magomedov, suspectat de deturnarea a 35 milioane de euro, şi care a provocat un şoc în mediile politico-financiare ruse în pline speculaţii privind formarea unui nou guvern la Moscova.

Ziiavudin Magomedov, cofondator al conglomeratului Summa şi posesorul unei averi estimate de Forbes la 1,2 miliarde de dolari, a fost plasat în arest preventiv de un tribunal de Moscova, fiind acuzat de fraudă, deturnare de fonduri şi constituirea unui grup infracţional.

Presa rusă a făcut o legătură între aceste acuzaţii şi construirea noului stadion din enclava Kaliningrad (nord-vest) pentru Cupa Mondială la fotbal din acest an, găzduită de Rusia.

Arestarea lui Magomedov, una din cele mai răsunătoare din mediul economic după cea a oligarhului şi opozantului Mihail Hodorkovski, a declanşat imediat speculaţii în privinţa motivelor sale, mai ales în contextul în care Vladimir Putin, reales la 18 martie pentru al patrulea mandat prezidenţial, urmează să formeze un nou guvern, după învestirea sa la începutul lui mai.

‘Nu sunt decât baliverne de politologi’, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat despre posibile lupte de clan aflate în spatele acestei arestări.

Ziiavudin Magomedov, în vârstă de 49 de ani, a cunoscut o ascensiune fulgerătoare după ce a obţinut o serie de contracte publice foarte bănoase în timpul mandatului prezidenţial al lui Dmitri Medvedev (2008-2012), despre care se ştie că îi este apropiat şi a cărui menţinere în fruntea guvernului este pusă de presă sub semnul întrebării.

Magomedov a fost coleg în studenţie cu vicepremierul Arkadi Dvorkovici.

Conform agenţiilor de presă ruse, Ziiavudin Magomedov este suspectat că, împreună cu fratele său Magomed, a deturnat 2,5 miliarde de ruble (circa 35 milioane de euro la cursul actual) din fonduri publice pentru diferite proiecte de construcţie, acuzaţii respinse de miliardar.

Conglomeratul Summa este implicat în mari proiecte în infrastructură şi energie, printre care operatorul portuar Novorossiisk Commercial Sea Port (NCSP) şi grupul de transporturi Fesco, care au înregistrat o cădere puternică la Bursa de la Moscova.

Arestarea ‘a avut loc înaintea anunţării unui nou guvern şi, în consecinţă, poate avea un impact asupra viitoarei componenţe a acestuia’, a notat, într-un editorial, cotidianul economic Kommersant.

Articole din aceeasi categorie