Cetatea Gherlei

La sfârşit de an municipiul Gherla se află din nou în centrul atenţiei în privinţa patrimoniului istoric. Gherla este unul dintre cele mai vechi oraşe din judeţul Cluj, prima atestare documentară datează din 6 ianuarie 1291, cu numele de Gerlahida. Nu întâmplător localitatea este cunoscută în toată ţara, iar prin impozanta Catedrală  Armenească, în toată Europa.

Oraşul de pe Someş are o  zestre istorică şi culturală deosebit de bogată şi variată. Printre obiectivele culturale incluse în patrimoniul naţional se află şi Cetatea Gherlei, aflată pe lista valorilor istorice cunoscute în toată ţara. Cetatea Gherlei (în zilele noastre, Penitenciarul) este martora istoriei zbuciumate a Transilvaniei (fiind cunoscută şi ca „Cetatea Martinuzzi”). S-a clădit pe ruinele alteia mai vechi, după planurile arhitectului italian Dominico da Bologna. Construirea cetăţii a început pe timpul lui Ioan Zapolya (1526-1541), fiind continuată pe durata vieţii sale de episcopul croat Juraj Utjesenovici Martinuzzi (frater Georgius), tezaurarul regesc a lui Ioan Zapolya, care apoi devine guvernator al Transilvaniei. S-a finalizat pe vremea lui Ioan Sigismund (1556-1571). În anul 1785, împăratul Iosif al II-lea  o transformă în Închisoare Centrală (Carcer Magni Principatus Transilvanae) în urma evadării în masă de la închisoarea „Trei Scaune”.

Congresul penitenciarelor din anul 1910 o transformă în Institut Preventiv pentru Minori, iar administraţia hortistă o transformă în închisoare în 1940. Din 1948, sub regimul comunist, devine închisoare grea pentru opozanţii regimului: membri ai partidelor politice, muncitori, ţărani, elevi, studenţi, vestiţi clerici şi intelectuali de diverse confesiuni, mulţi dintre ei găsindu-şi sfârşitul aici, fiind aruncaţi în gropi comune, în locul denumit „Cărămidărie”, de la marginea oraşului, la ieşirea spre Fizeşu Gherlii.

Cetatea Gherlei nu poate fi vizitată, în clădire funcţionând Penitenciarul, dar documente şi fotografii se pot găsi la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din centrul oraşului.

În Cetatea Gherlii, în prezent funcţionează Pavilionul socio-educativ, în clădirea Martinuzzi fiind amenajate spaţiile socio-educative, inclusiv şcoala din încinta unităţii.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut