Mihai Viteazul ar putea avea un monument de mari dimensiuni în zona centrală a municipiului Turda

Municipalitatea turdeană face demersuri pentru a amplasa în zona centrală a oraşului un monument de mari dimensiuni a lui Mihai Viteazul pe cal. Reprezentanţii primăriei susţin că acest proiect se înscrie în seria de acţiuni dedicate Centenarului Marii Uniri. Deocamdată administraţia locală nu a stabilit unde va fi amplasată statuia, existând mai multe propuneri în acest sens. Una dintre locaţiile în care ar putea fi amplasat monumentul este sensul giratoriu din Piaţa Romană iar o alta ar fi zona din proximitatea primăriei. Oficialii administraţiei locale turdene susţin că pentru realizarea acestui monument se bazează pe sprijin financiar de la Ministerul Culturii. Aceştia au precizat că la Turda se impune un astfel de monument doarece la trei kilometri de centrul oraşului se află locul în care în 9 august 1601 a fost ucis primul domnitor care a unit cele trei provincii româneşti.

Mihai Viteazul a realizat prima unire politico-administrativă a celor trei ţări româneşti, respectiv Muntenia, Transilvania şi Moldova. Voievodul a intrat în Alba Iulia la 1 noiembrie 1599, unde s-a proclamat “Domn din mila lui Dumnezeu al Ţării Româneşti şi al Ardealului”. El a organizat Cancelaria, care a început să emită, pentru prima dată în Transilvania, acte oficiale în limba română, alături de cele în latină şi slavonă, şi a pus bazele uneia dintre cele mai importante instituţii culturale româneşti din Transilvania, Mitropolia Bălgradului. Într-un timp record, el a reuşit să construiască o nouă catedrală şi clădirile aferente pentru mitropolie, demolate mai apoi de către austrieci, la începutul secolului al XVIII-lea. Pe locul acestora a fost construită între 1988 şi 1992 o bisericuţă de lemn.

Un alt proiect dedicat centenarului Marii Uniri al Primăriei Turda vizează regenerarea zonei Obelisc Mihai Viteazul prin crearea unui nou parc public în municipiul Turda”. Pentru acest proiect, primăria a obţinut deja finanţare europeană în valoare totală de 18.126.359,36 lei, echivalentul a 4.016.565,70 EURO.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie