Miercurea… sirenelor

Sirenele de alarmare publică vor fi acţionate miercuri, 6 septembrie, între orele 10:00-11:00, în toate judeţele din ţară, în cadrul unor exerciţii ale inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă. 

IGSU desfăşoară lunar exerciţii pentru testarea şi verificarea sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă. La nivel naţional au loc exerciţii destinate verificării funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înştiinţare, avertizare şi alarmare, precum şi pentru pregătirea continuă a autorităţilor administraţiei publice locale. Începând din august, anul acesta, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10.00 – 11.00, sunt acţionate sirenele de alarmare publică existente în toate judeţele.

În această lună, simulările vor avea loc miercuri, 6 septembrie, şi vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acţionate în mod centralizat (simultan), cât şi a celor cu acţionare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel judeţean şi vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, în vederea îmbunătăţirii modului de alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă – informează IGSU.

Referitor la exerciţiul de transmitere a mesajelor de înştiinţare şi verificare a sistemului de alarmare publică, desfăşurat în 6 august, IGSU face precizarea că scenariul a presupus atât înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă judeţene/Bucureşti – Ilfov şi a tuturor judeţelor ţării/municipiul Bucureşti, cât şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei.

„Din centralizarea datelor puse la dispoziţie de către inspectoratele pentru situaţii de urgenţă, rezultă că, la nivel naţional, din cele 6.913 astfel de mijloace tehnice de alarmare, au fost acţionate 5.460 de sirene pe timpul exerciţiului. Din punct de vedere al modului de acţionare, 2.865 dintre sirenele funcţionale pot fi comandate centralizat, iar 2.595 mijloace necesită declanşare locală. Pe timpul exerciţiului, personalul propriu a verificat 1.449 sirene de alarmare publică din 445 de localităţi, 196 dintre acestea fiind neoperative. Timpul mediu de răspuns în cazul acţionării centralizate a sirenelor a fost de 2,35 minute, iar pentru cele cu acţionare locală a fost de 7,42 minute. Zona de acoperire acustică a fost de 37,56% la nivel judeţean, 81,71% la nivel municipal, 61,42% la nivel orăşenesc şi de 37,07% la nivel comunal” – se precizează într-un comunicat al IGSU, remis, marţi, presei.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie