Memorialul evreilor, la Gherla

După foarte mulţi ani (cred că de peste 40 de ani, dacă nu mai mult!) la sinagoga de pe strada Crişan nu s-a lucrat la reparaţia clădirii. De cîteva săptămîni însă, aici găsim o atmosferă de muncă deosebit de intensă.

Se modernizează faţada lăcaşului de cult, chiar dacă interiorul este dezolant. Fraţii Kötő, cei mai buni meseriaşi în sculptură în piatră şi monumente funerare din municipiul Gherla (dar, şi din împrejurimile Clujului!), au finalizat deja  monumentul dedicat memoriei evreilor gherleni deportaţi în ghetourile naziste.

Duminică, 22 mai, va avea loc inaugurarea Memorialului dedicat evreilor din zona Gherla şi localităţi apropiate, decedaţi în lagărele naziste, în cel de-al doilea război mondial.

La acest important eveniment în viaţa comunităţii locale sînt aşteptaţi la Gherla   ambasadorul statului Israel în România, Tamar Samash, o delegaţie oficială americană, din care va face parte Lesley Weiss, preşedinta Comisiei Guvernamentale Americane, ministrul educaţiei, prof. dr. ing. Adrian Curaj, un grup de evrei originari din zonă, în prezent stabiliţi în Israel, SUA şi Canada, oficialităţi, numeroşi oaspeţi şi invitaţi.

Cu acest prilej se va semna pactul de înfrăţire dintre localităţile Gherla şi Kiryat Motzkin (Israel), primele contacte între edilii celor două oraşe avînd loc anul trecut.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie