Maxim 50 de taxe? De ce nu 49?

Birocrația va fi simplificată prin reducerea masivă a numărului de taxe, începând cu 1 ianuarie 2018 numărul taxelor, tarifelor și comisioanelor în România urmând să fie de maxim 50, conform noului Program de Guvernare.

„Astfel, pentru populație vor exista cel mult 10 taxe, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobil, impozitul pe mașină, contribuția de solidaritate, vignieta. Toate celelalte taxe, tarife și comisioane vor fi eliminate. Pentru agenții economici numărul taxelor fiscale și nefiscale va fi de maxim 40. Pentru a reuși ducerea la îndeplinire a acestor măsuri Guvernul va prezenta public, cel târziu la 1 septembrie 2017, nomenclatorul taxelor din România. Totodată, se vor prezenta la acea dată și care sunt taxele, tarifele și comisioanele ce vor fi eliminate”, se menționează în document.

Pe de altă parte, va fi înființată o direcție în subordinea prim-ministrului, care va urmări, pe de o parte, reducerea numărului agențiilor și instituțiilor aflate în subordinea Guvernului, iar pe de altă parte, impunerea și urmărirea aplicării unei prevederi legislative prin care, începând cu 1 ianuarie 2019, să nu mai existe nicio taxă care să nu poată fi plătită on-line.

„Până la 1 ianuarie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituțiilor statului și calendarul de implementare a acestei strategii. Așadar, informatizarea sistemului public al instituțiilor din România și inter-operabilitatea sa vor fi prioritare în următorul an, pentru a atinge dezideratul de mai sus, care include și interzicerea posibilității unei instituții publice de a cere cetățeanului sau persoanei juridice un act sau un document pe care o altă instituție publică îl are deja. Pentru ca acest lucru să se realizeze, Guvernul va prezenta, până la 1 ianuarie 2018, calendarul și modul de implementare al sistemului informatic integrat pentru toată administrația publică din România”, se precizează în program.

Introducerea obligativității pentru autoritățile statului de a oferi posibilitatea plății on-line a taxelor va fi însoțită și de obligativitatea acceptării tuturor documentelor care sunt transmise online de către contribuabili, dar și de reducerea numărului de formulare ce trebuie depuse de către aceștia. Vor exista un formular pe an pentru cei care au venituri independente și 5 formulare pe an pentru IMM-uri, începând din 1 ianuarie 2018.

CAS-ul numai la angajatori

Autoritățile mai doresc transferarea contribuției (de asigurări de sănătate – n.r.) de la angajat la angajator în paralel cu reducerea contribuției la asigurări sociale de la 39,25%, la 35%, a declarat, joi, ministrul propus al Finanțelor, Ionuț Mișa, în cadrul audierii sale din Comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament. „Vrem transferarea contribuției de la angajat la angajator în paralel cu reducerea cotei de contribuții la asigurări sociale de la 39,25% la 35%. Această măsură va fi corelată cu o reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%. Acestea sunt măsuri extrem de importante pentru a produce efecte cât mai benefice la nivelul salarizării unice unitare”, a spus Mișa.

Articole din aceeasi categorie