Masacrul de la Hărnaca, o pată ruşinoasă a armatei Ungariei

Autorităţile din Turda ţin să aducă duminică un omagiu victimelor masacrului din 24 septembrie 1944 de la Hărnaca, de lângă Turda. Astfel, începând cu ora 12, la monumentul ridicat spre cinstirea şi neuitarea martirilor masacrului de la Hărnaca va fi oficiată o slujbă de pomenire, urmată de scurtă alocuţiune a primarului Cristian Octavian Matei şi ai organizaţiilor culturale din oraş.
Masacrul de la Hărcana a fost săvârşit de către trupele militare ungare, care au ucis 18 persoane de naţionalitate română, bătrâni şi copii. Incidentul s-a petrecut la 24 septembrie 1944, într-un cătun situat la circa 10 km nord-est de localitatea Turda.
În noaptea de 22 şi 23 septembrie 1944, un grup de civili de naţionalitate română s-a refugiat din cătunul Hărcana pentru a evita confruntările dintre armata sovietică, armata română şi corpurile de armată maghiare şi germane. Grupul de circa 30 de persoane s-a adăpostit în cantonul de cale ferată din apropierea oraşului Câmpia Turzii (cătunul Petrilaca) şi au fost martori la execuţia consătenilor lor.
În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărcana care nu au plecat cu grupul iniţial de refugiaţi. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă de obuze, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.
În anii 1987-1988, unul din martorii oculari ai masacrului, însoţit de fiul uneia dintre victime, a identificat mormintele celor împuşcaţi. Masacrul de la Turda a fost comemorat printr-o placă comemorativă ridicată cu sprijinul Consiliului Local al municipiului Turda şi al Partidului Unităţii Naţionale a Românilor (PUNR). Placa comemorativă amplasată în centrul municipiului în partea dreaptă a Catedralei Ortodoxe, este inscripţionată cu numele victimelor şi vârsta lor.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie