Marius OPREA: De Doina Cornea se ocupau 92 de ofițeri de securitate!

Istoricul Marius Oprea (Biroul de Investigații Speciale din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc  – IICCMER) spune că autoritățile române nu au iertat-o niciodată pe Doina Cornea, nici măcar în ultimele ei zile de viață. Acesta a mai declarat, pentru Făclia, că, în urma investigațiilor, a aflat că de Doina Cornea se ocupau nu mai puțin de 92 de ofițeri de Securitate!

„Încă din tinerețe doamna Doina Cornea a dat dovada unui curaj care îl depășește pe cel a o sută de bărbați, cel puțin, dacă stăm să ne gândim la protestul său din vremea în care era studentă, împotriva desființării Bisericii Greco-Catolice. A fost prima ei întâlnire cu Securitatea, dar din nefericire nu și ultima. Prilejuri de proteste împotriva regimului comunist s-au ivit la tot pasul, așa că de la începutul anilor ’80 doamna Doina Cornea a început să se radicalizeze și a reluat, în acest interval, întâlnirile ei cu Securitatea, care, de altfel, așa cum reiese din dosarele de urmărire informativă, o avuseseră în atenție în mai toți anii care trecuseră. În urma protestelor, doamna Doina Cornea a fost înlăturată de la Facultatea de Filologie, unde era doar lector universitar, și pusă sub domiciliu obligatoriu, în casa dânsei, de unde cu foarte mare greutate putea ieși” – a declarat, pentru Făclia, istoricul Marius Oprea.

Marius Oprea a amintit, totodată, cum, la două zile după protestul muncitorilor de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, Doina Cornea a fost la rândul ei arestată pentru solidarizarea cu aceștia și pentru solicitarea ei ca muncitorii arestați să fie eliberați. ”În mod paradoxal, în același timp, un student tot de la Cluj, Cătălin Bia, alături de alți doi colegi, Lucian Silaghi și Horea Șerban, protestau la Brașov, cerând același lucru, adică muncitorii să fie eliberați. Doina Cornea s-a alăturat acestei mișcări de protest, astfel că nu întâmplător, aici (la funeralii – n.n.) se află și membri ai Asociației 15 Noiembrie 1987 din Brașov, a cărei membră a fost. Curajul civic al doamnei Doina Cornea nu s-a sfârșit însă aici și a fost nevoie de luciditatea ei și de curajul ei mai ales în perioada tulbure de la începutul anilor ’90, cînd dânsa a avut o clarviziune și o putere de pătrundere a spiritului uman pe care puțini dintre noi au avut-o atunci. Practic, tot ce a spus ea atunci despre un om politic sau altul s-a dovedit a fi adevărat. Și descrierea ei extrem de critică, pe care o făcea în acele momente de euforie scenei politice românești, s-a adeverit și ea, din păcate. Se pare că autoritățile nu au iertat-o niciodată. Nici măcar acum” – a declarat Marius Oprea.

 Acesta a mai spus că, singurul moment cu care se poate mândri că a putut să facă ceva pentru doamna Doina Cornea a fost acela în care, consilier al lui Tăriceanu fiind, a reușit, prin demersurile sale, să îi acorde o pensie în urma solidarizării ei cu muncitorii de la 15 noiembrie, care la rândul lor au primit o indemnizație lunară, ca și revoluționarii, și echivalentă cu a acestora.

”Mi se părea nedrept ca revoluționarii să primească această indemnizație, iar cei care protestaseră în plin comunism să nu aibă parte de nici un venit. Ei, ca deținuți politici, erau în AFDP, aveau acest statut, dar nu aveau nici un fel de pensie, pentru că pensia pentru foștii deținuți politici era la limita ridicolă de 200 de lei pentru un an de închisoare! Pe vremea aceea, deși numele ei era pe buzele tuturor, doamna Doina Cornea avea o pensie echivalentă cu factura la gaz! Asta se întâmpla în 2006! Am găsit înțelegerea necesară și am demarat legea prin care au primit aceste indemnizații și ea și studenții care s-au solidarizat cu muncitorii revoltați, dar și muncitorii respectivi. A fost unul dintre rarele momente când am văzut-o cumva stânjenită. Mi-a spus că nu știe dacă i se cuvine această pensie, că oare nu-i prea mult? La fel a recaționat și celălalt clujean, Cătălin Bia. Cu greu i-am putut convinge să accepte această chiar minimă recunoștință din partea statului român. Recunoștința însă s-a cam oprit aici, iar indemnizațiile n-au mai fost majorate de atunci, au rămas la fel, în timp ce pensiile securiștilor au tot crescut, pentru că sunt pensii speciale. Pot să vă spun că am găsit că de doamna Doina Cornea se ocupau 92 de ofițeri de securitate! Din pensiile lor cumulate s-ar fi putut să i se acorde doamnei Doina Cornea ceea ce statul român nu i-a acordat, nerespectând legea, și anume un loc de veci gratuit! Nici măcar acest drept nu i-a fost respectat în cele din urmă, deși, conform legii și conform decorației pe care o are de la președintele Constantinescu, ar fi trebuit ca autoritățile, și centrale și locale, să aibă măcar această grijă. Iată că n-au avut-o!” – a declarat istoricul Marius Oprea.

Acesta a fost prezent, luni, la Cluj, la ceremonia de înmormântare a Doinei Cornea.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie