Marius Nicoară: Să nu uităm de Ziua Bucovinei

Senatorul ALDE de Cluj, Marius Nicoară a prezentat în Parlament declaraţia politicã “Înainte de evenimentul de la 1 Decembrie privind Marea Unire să nu uităm și de Ziua Bucovinei” în care a atras atenţia că semnificaţia zilei de 28 noiembrie când se sărbătoreşte unirea Bucovinei cu România este mai puţin mediatizată la nivel naţional, chiar dacă există o lege în acest sens. ”Anul acesta al Centenarului Marii Uniri, sărbătorim pe lângă marele eveniment de la 1 Decembrie 2018 de la Alba Iulia si unirea unei alte provincii românești care a hotărât cu 2, 3 zile înainte să se alipească cu țara-mamă, România.
Este vorba de Bucovina, provincie controversată, pe care și acum după 100 de ani o avem împărțită între România și Ucraina, cum îniante de 1918 făcea parte din alt stat.
În declaraţia mea politică de astăzi doresc să evoc semnificaţia zilei de 28 noiembrie 1918, eveniment mai puţin mediatizat la nivel naţional, chiar dacă există o lege privind 28 noiembrie – Ziua Bucovinei. (…) Ceea ce nu a reuşit ocupaţia habsburgică timp de 143 de ani, a izbutit ocupaţia sovietică, de după 1944. Înfăptuirea Unirii de la 1859, cucerirea Independenţei de la 1877-1878, la care bucovinenii au contribuit efectiv cu voluntari în armata română şi sprijin moral şi material al celor care vibrau la ideea unui viitor comun al tuturor românilor, în aceeaşi patrie, războiul al doilea balcanic şi Pacea de la Bucureşti –din 1913-, au oferit românilor bucovineni temeiul acţiunilor curajoase din anii Primului Război Mondial, pentru pregătirea actelor de la 27 octombrie şi respectiv 28 noiembrie 1918, când Consiliul Naţional Român de la Cernăuţi şi Congresul General al Bucovinei au proclamat unirea tuturor românilor din Bucovina cu România.
Cele evocate mai sus demonstrează cu prisosinţă faptul că România Mare, înfăptuită prin voinţa tuturor fiilor săi în anul 1918, nu a fost un dar al marilor puteri, ci a reprezentat împlinirea unei aspiraţii seculare”, a spus Nicoară, adăugând că din speranţele lor trebuie să renască energiile pentru a dăinui o Românie mai puternică şi mai prosperă şi nici un efort al contemporanilor nu este prea mic pentru a înfăptui acest deziderat.
C.P.

Articole din aceeasi categorie