Marius Nicoară reclamă abuz instituţional la nivelul Senatului

Senatorul PNL de Cluj, Marius Nicoară, acuză coaliţia PSD+ALDE că a încălcat procedurile parlamentare cu privire la modul de convocarea sesiunii extraordinare la nivelul Senatul României. Parlamentarul clujean arată că şedinţa de plen a Senatului, convocat, în sesiune extraordinară, a fost suspendată marţi, 8 august 2017, din lipsă de cvorum şi, cu toate acestea, spune Nicoară, coaliţia PSD- ALDE a tratat cu “superficialitate” faptul că şi-au înregistrat prezenţa 58 de senatori, minimul necesar fiind de 69 de senatori. ‘’Şedinţa a continuat cu informarea privind proiectele de lege pentru aprobarea Ordonanţelor de Urgenţă ale Guvernului Tudose înregistrate la Biroul Permanent al Senatului, în data de 7 august 2017, şi care urmează să fie avizate de către comisiile permanente în termenele stabilite.
De asemenea, la nivelul Biroului Permanent al Senatului s-a creat un abuz instituţional prin încălcarea cutumelor şi regulilor parlamentare, prin prezenţa domnului ministru al Apărării Naţionale, domnul senator Adrian Ţuţuianu, care are şi calitatea de secretar al Biroului Permanent, fiind în incompatibilitate în această calitate. Dacă analizăm Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, la alineatul (1) al articolului 84 se precizează că : 1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi:
a) orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator ori a altor situaţii prevăzute de Constituţie;
Prin prezenţa domnului Ţuţuianu (care trebuia să renunţe la calitatea de membru al Biroului Permanent al Senatului din momentul desemnării sale ca ministru, conform şi Legii nr.115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată şi a Legii nr.90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, republicată), Coaliţia PSD+ALDE şi-a asigurat cvorumul de şedinţă în acest for decizional al Senatului. Cu toate solicitările reprezentanţilor Grupului PNL – Senat privind incompatibilitatea domnului Ţuţuianu şi a nelegalităţii cvorumului Biroului Permanent, actuala putere a convocat Plenul’’, a explicat Marius Nicoară. Senatorul a arătat că toate acestea constituie abuzuri ale actualei puteri şi chiar încălcarea principiilor de organizare ale Regulamentului Senatului, interpretându-se subiectiv prevederi regulamentare pentru justificarea unor acţiuni care trebuie să urmeze calea procedurilor parlamentare tipice şi ordinare.
‘’De asemenea, dacă se analizează avizele cu recomandări ale Consiliului Legislativ privind cele nouă Ordonanţe de Urgenţă adoptate de Guvernul Tudose în ziua de 4 august 2017, se observă că acestea sunt susceptibile ca neconstituţionale şi se poate considera că Parlamentul României redevine doar o anexă a intereselor domnului Dragnea.
Astfel, folosindu-se un mod de abordare discreţionar, se demonstrează încă o dată că principiile constituţionale de organizare ale Parlamentului României, dar în special ale Senatului, sunt doar “detalii” pentru interesele Coaliţiei PSD – ALDE’’, a punctat senatoul liberal clujean.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie