Marea sărbătoare a armenilor gherleni

La sfărşitul săptămânii trecute a fost mare aglomeraţie în jurul impozantei Catedrale Armeneşti din centrul municipiului Gherla, şi nu întâmplător. An de an, la începutul verii, în urbea de pe Someş are loc tradiţionala sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul”, când oraşul transilvan pur şi simplu „fierbe” de atâţia vizitatori.

Şi de această dată, în frumoasa biserică din Piaţa Libertăţii au venit peste 500 de creştini. Nu doar armeni, catolici, ci şi de alte confesiune (nu întâmplător, Gherla este etichetat ca un oraş multietnic şi multicultural, și aşa este!). Pe lângă membrii comunităţii locale, au fost prezenţi la cea mai mare sărbătoare a lor armeni din Cluj-Napoca, Bucureşti, Bacău, Constanţa, Piteşti, Suceava, Gheorgheni, Dumbrăveni,  Sighetu Marmaţiei, Câmpia Turzii, Frumoasa şi din alte localităţi ale ţării, dar şi oaspeţi din Ungaria.

Ca de obicei, au onorat întâlnirea de la Gherla arhiepiscopul Bisericii Armene din România, PS Datev Agopian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Vákár István, preşedintele sucursalei Cluj-Napoca a UAR, cunoscutul om de televiziune  Sebesi Karen Attila,  primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean şi alte oficialităţi locale şi din ţară.

Înainte de oficierea liturghiei, arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, dr. Jakubinyi György, a salutat credincioşii aflaţi în biserică. Slujba a fost oficiată de preotul paroh al Catedralei Armeano-Catolice din localitate, msgr. Szakács Endre, predica fiind susţinută de mons. Miquel Maury Buendia, ambasadorul Vaticanului la Bucureşti. În fruntea unui sobor de preoţi s-a aflat arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György. În timpul liturghiei a cântat corul bisericii, acompaniat fiind la orgă de Molnár Árpád. Toate piesele muzicale au fost interpretate în limba armeană. A cântat solo solista de operă Török Szilvia, un moment înălţător al slujbei. La sfârşitul slujbei, preotul paroh, msgr. Szakács Endre a mulţumit tuturor participanţilor pentru prezenţa la acest mare eveniment al armenilor gherleni, aducând laude în mod deosebit corului bisericii, care şi de această dată a fost la înălţimea aşteptărilor.

În după amiaza zilei de sâmbătă, după ce s-a servit masa festivă cu specialităţile armeneşti locale (supa de hurut), la sediul clubului UAR de pe strada Ştefan cel Mare s-au desfăşurat două manifestări culturale: conferinţa dedicată ilustrului armean gherlean, Szongott Kristóf, şi vernisajul expoziţiei de artă fotografică din Armenia, din colecţia artistului Puskás Barna.

Manifestările, organizate ireproşabil (felicitări amfitrionilor, în frunte cu preşedintele sucursalei  Gherla a UAR, ing. Esztegár Jánps) cu ocazia sărbătorii „Sfântul Grigore Luminătorul”, s-au încheiat cu un reuşit concert de muzică de cameră, susţinut de Cvartetul de coarde „Tiberius”, în Catedrala Armeano-Catolică, în prezenţa unei numeroase asistenţe.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie