Marea Britanie: Victorie a Camerei Lorzilor în faţa Brexit?

 La momentul scrierii acestor rânduri, în arhipeleagul Marii Britanii se sărbătoreşte restrâns, în rândurile celor care susţin parcursul european al acesteia şi se opun fenomenului Brexit, cu tot ce înseamnă acesta. Camera Lorzilor, care este din punct de vedere legislativ camera superioară a parlamentului bicameral britanic, au adus pe data de 7 martie un amendament la proiectul de lege Brexit, un amendament care stârneşte revoltă în tabăra premierului May şi satisfacţie printre cei care se opun acesteia, deşi această satisfacţie ar putea fi prematură în circumstanţele actuale.

Să începem cu începutul.

Camera Lorzilor a votat pentru a da parlamentului britanic o „voce” mai puternică în ceea ce înseamnă negocierile pentru concluzionarea Brexit-ului. Cu un rezultat de 366 pentru şi 268 împotrivă, aceasta a votat în favoarea unui amendament care ar permite parlamentului să „trimită” guvernul înapoi la negocieri cu Uniunea Europeană în cazul în care parlamentul britanic nu ar aproba termenii divorţului de Uniunea Europeană sau dacă nu s-ar ajunge deloc la un compromis, la o variantă finală acceptată de ambele părţi negociatoare în cazul Brexit. Practic, parlamentul britanic(însemnând ambele camere) trebuie să-şi dea acceptul înainte de concluzionarea oricărui proces referitor la Brexit.

Ar trebui să sperie acest amendament şi aceste acţiuni ale Camerei Lorzilor tabăra Brexit? E posibil ca Brexit-ul să nu se întâmple?

Răspunsul poate fi, la ora actuală undeva la mijloc, poate totuşi înclinat în favoarea Brexit-ului. Eu, personal, nu cred că periclitează nu nimic procesul deja început de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Din punct de vedere al unei analize a sistemului politic britanic, aceasta este o democraţie parlamentară, cu un parlament bicameral asimetric, format din camera inferioară, Camera Comunelor şi camera superioară, Camera Lorzilor. Dintre cele două, deşi Camera Lorzilor e cea superioară, e şi cea mai slabă, având practic un rol simbolic şi fiind aproape, dacă nu chiar total absentă din procesul legislativ. Puterea legislativă este concentrată aproape în totalitate în mâinile membrilor din Camera Comunelor, care este aleasă prin votul universal şi direct al electoratului britanic. Camera Lorzilor, a fost iniţial principala putere legislativă a Regatului Unit, contrabalansând puterea monarhului. Cum monarhia, timp de secole nu şi-a exercitat puterile extraordinare şi instrumentele radicale, precum dizolvarea parlamentului (de peste 250 de ani), dreptul de veto (de peste 300 de ani) şi  dreptul monarhului de a demite cabinetul ministerial (de peste 150 de ani), rolul Camerei Lorzilor, acela de a contrabalansa puterea suveranului, s-a diminuat odată cu sfârşitul secolului al XVIII-lea. Lorzii nu sunt aleşi de electorat, ei dobândind poziţii fie prin moştenirea titlurilor ereditare de lord, fie prin înobilarea de către suveran având titlul pe viaţă, fie prin apartenenţa la cadrul judiciar cu rezultate de excepţie şi în fine, fie că sunt membri ai Bisericii Anglicane – din rândul episocpilor.

În mod formal, proiectele legislative trebuie să treacă prin ambele camere, dar adoptarea legilor depinde de voinţa Camerei Comunelor. Dacă Lorzii blochează proiectul legislativ, acesta se reîntoarce în Camera Comunelor unde se decide efectiv statutul legii, şi practic ar transforma-o în lege prin vot. Ca un sistem de „şantaj politic”, există aşa numita „doctrina Salisbury” sau doctrina de auto-restrângere, întocmai pentru faptul că se poate dizolva, printr-un vot în Camera Comunelor, Camera Lorzilor. Aşadar, acesta este practic şi un mecanism de control şi de asigurare a demersului politic în favoarea majorităţii din Camera Comunelor.

Ca să revenim la ceea ce se întâmplă astăzi, şi să legăm explicaţiile teoretice de realitate, amendamentul poate fi revocat de către Camera Comunelor, acest lucru fiind aşteptat să se întâmple pe data de 13 şi 14 martie 2017, şi practic dacă totul merge conform planului Theresei May, aceasta va informa Uniunea Europeană, până la sfârşitul lunii referitor la plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Evident, guvernul se va opune demersurilor iniţiate în Camera Lorzilor, şi se va asigura că totul merge „ca la carte”.

Există totuşi semne de întrebare privind amendamentele acestea. Există temerea, în rândul taberei Brexit, sau cel puţin în rândul majorităţii, mici totuşi, care o susţin pe Theresa May, că unii dintre cei care o susţin ar putea fi „întorşi” împotriva votului pentru Brexit din cauza poziţiei Lorzilor, şi asta ar duce la frăgezirea sau chiar la prăbuşirea majorităţii care o susţine pe Theresa May.

În teorie, chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, acesta nu ar afecta demersurile politice, iar premierul britanic ar avea în continuare majoritatea pentru a respinge amendamentul respectiv.

Este normal ca Lorzii să îşi exercite atributele şi să-şi stabilească poziţia legislativă, dar nu cred că aceştia vor recurge la o „bătălie” politică pentru Brexit, sau cel puţin nu la o bătălie destul de semnificativă ca să oprească sau să amâne Brexit-ul…

Vlad Zubac

Articole din aceeasi categorie