MARCELLO GOBBI. RENASCENCE

 1 IAGA International Art Gallery Angels, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) invită publicul vineri, 13 noiembrie 2015, cu începere de la ora 17, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca şi, respectiv, ora 19, în spaţiul IAGA International Art Gallery Angels, la inaugurarea oficială a expoziţiei internaţionale „MARCELLO GOBBI. RENASCENCE”, deschisă în cadrul unui proiect expoziţional dedicat unuia dintre cei mai interesanţi şi inovatori sculptori italieni contemporani, Marcello Gobbi.

Aşa cum titlul expoziţiei sugerează, Marcello Gobbi. Renascence, obiectivul conceptual este acela de a reflecta asupra metamorfozei şi asupra evoluţiei procesului creativ în limbajul sculptural.

Plecînd de la silicon, material pe care Gobbi îl utilizează ca piele pentru sculpturile sale, creînd bărbaţi şi femei aflaţi într-o continuă tensiune a alegerii între bine şi nebunie, între spiritualitate şi dorinţă, în încercarea de a se elibera de sub greutatea părţii materiale, în căutarea spiritualităţii şi a metafizicii, Renascence (Renaştere) este un termen semnificativ pentru cultura europeană căreia îi aparţine Marcello Gobbi: legat de conceptul de renaştere şi de reînnoire, sugerează un raport strîns cu potenţialităţile sculpturii ca medium pentru o renaştere reală, unind tradiţia şi transformarea, memoria şi modernitatea. Fiecare artist este fiul spiritual al trecutului şi necesită un model, un „maestru”, o relaţie cu cultura şi cu evoluţia sa, cu spaţiul şi timpul, şi în egală măsură cu publicul care nu rămîne doar în ipostaza de spect2ator, ci devine co-autor al operei.

Expoziţia este în acelaşi timp şi o povestire a drumului spiritual şi artistic personal al lui Marcello Gobbi, un soi de naraţiune înăuntrul şi în afara operelor sale, reflectînd asupra necesităţii „schimbării” pielii, fără a renega prin aceasta trecutul, ci căutînd în mod constant un nou viitor creativ.

Expoziţia va prezenta publicului circa 20 de sculpturi, realizate de Marcello Gobbi între anii 2010 şi 2015, multe dintre acestea gîndite special pentru spaţiile Galeriei IAGA, şi care reprezintă o mare călătorie prin istoria sa personală atît ca investigaţie artistică, cît şi ca experienţă de viaţă, trăită şi expusă ca o revelaţie care este simultan dezvăluire şi eliberare, prin intermediul noilor opere, de la convenţiile şi de la tendinţele impuse de sistem.

În premieră internaţională, expoziţia propune de asemenea, în exclusivitate, un fascinant traseu muzical realizat de compozitorul italian Rosolino Di Salvo, propus atît ca atmosferă sonoră în sălile Muzeului de Artă Cluj-Napoca, cît şi pentru coloana sonoră a videoului semnat Marcello Gobbi şi intitulat Messengers. Acesta s-a3 născut dintr-un performance public real, la care au luat parte circa cincizecide persoane care şi-au împrumutat faţa şi corpul, acoperit de o tunică albă, pentru a dialoga cu două mari aripi din silicon create de Gobbi în atelierul său în iunie 2015, într-o mişcare provocatoare şi în continuă schimbare de viziuni datorită proiectării unor scene urbane în alb şi negru. Videoul se încheie cu apariţia şi dispariţia cîtorva cuvinte semnificative, „exacte”, care descriu punctual sensul expozitiv: Crisalidă, Metamorfoză, Libertate şi Renaştere, care apar şi se diluează pe ecran alături de expresiile şi gesturile publicului care participă activ la operă.

Expoziţia este însoţită de un catalog, dedicat proiectului expoziţional, curatoriat de Ilaria Bignotti şi Walter Bonomi, conţinînd imagini ambientale ale instalaţiilor realizate la faţa locului de către artist.

Articole din aceeasi categorie