Manifestari dedicate Centenarului Marii Uniri, la Tioltiur

Cu ocazia recentei deplasări la Primăria comunei Corneşti, gazdele ne-au informat şi despre activităţile care vor avea loc în perioada următoare, dedicate Centenarului Marii Uniri. Una deja au şi bifat-o la sfârşitul săptămânii trecute, când în satul Tioltiur, localnicii şi oaspeţii sosiţi din localităţile vecine, dar și din Gherla și Dej, au sărbătorit împreună, într-un cadru festiv, acest moment important din istoria României.

În cadrul slujbei religioase oficiate în Biserica Ortodoxă a avut loc şi comemorarea eroilor din cele două războiaie mondiale. După ieşirea creştinilor din frumosul lăcaş de cult, în centrul satului, cei prezenţi au asistat la un moment solemn: dezvelirea şi sfinţirea Plăcii Jubiliare „Tioltiur – 700 de ani de la prima atestare documentară”. A urmat un spectacol folclorfic cu participarea apreciatei interprete de muzică populară Maria Marcu, care an de an revine cu multă plăcere pe meleagurile natale şi unde este primită totdeauna cu multă dragoste şi cu inimi deschise. Aşa s-a întâmplat şi în weekend-ul trecut, când a primit multe aplauze din partea publicului prezent la  manifestările  dedicate Anului Centenar. Alături de dânsa au mai urcat pe scenă Marius Zanc şi Vlad Costea, acompaniamentul muzical fiind asigurat de „Ceteraşii Ardeleni”. În cadrul reprezentaţiei s-au distribuit peste o sută de steguleţe tricolore (felicitări Primăriei şi Consiliului Local pentru acest gest patriotic, de urmat şi de alţi edili!). De asemenea, oamenii au plecat acasă cu pliante cuprinzând numele eroilor Primului Război Mondial și al eroilor celui de Al Doilea Război Mondial, menţionaţi pe monumentul din Tioltiur, dar și al veteranilor de război 1940-1945 din Tioltiur. Tot în acele pliante a fost inclus și textul Rezoluţiei de la Alba Iulia, din 1918. O iniţiativă lăudabilă, prin aceste documente populaţia zonei fiind informată asupra rolului eroilor de pe acele meleaguri în derularea evenimentelor istorice din acea perioadă.

Prezenţi la tradiţionalele întâlniri ale fiilor satului Tioltiur, an de an avem prilejul să constatăm entuziasmul şi generozitatea organizatorilor, în frunte cu omul de cultură, fostul actor Vasile Iuşan, cel care de fiecare dată iniţiează şi duce la bun sfârşit aceste acţiuni de suflet. De la domnia sa am mai aflat că în curând va avea loc, tot în cadrul Anului Centenar, dezvelirea unei plăci comemorative la locuinţa unui erou din satul Tioltiur.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie