Managerul revistei “Tribuna” miroase penal: Telefonul lui Arman Mircea trimite SMS-uri de ameninţare

armaReputatul critic şi istoric literar Ion Vartic a primit SMS-uri de ameninţare cu exprimări de genul “te sparg” şi “boule” de pe telefonul lui Arman Mircea (foto), noul manager al revistei “Tribuna”, împotriva căruia a semnat un protest public.

Arman Mircea a fost numit la conducerea revistei “Tribuna” la începutul acestui an, după cîştigarea unui concurs, în percepţia publică existînd însă convingerea că el a fost sprijinit politic pentru ocuparea acestui post. Din comisia de examinare a candidaţilor la ocuparea acestei funcţii au făcut parte academicianul Alexandru Boboc, Valentin Cuibus (reprezentant al Consiliului Judeţean Cluj şi – cu tot regretul, dar trebuie să menţionăm asta – ginerele scriitorului Grigore Zanc) şi criticul Ion Vartic. După instalarea lui Arman Mircea, în “Tribuna” au fost publicate articole de un nivel intelectual discutabil (în unul dintre acestea se susţinea că Eminescu a fost asasinat politic), profesorii şi criticii literari Ion Vlad și Ion Pop atrăgîndu-i atenţia managerului Arman despre acest fapt, reacţia acestuia fiind excluderea celor doi din consiliul consultativ al revistei. Gestul a generat un protest public iniţiat de scriitorii clujeni Ion Mureșan, Marta Petreu, Doina Cetea, Mircea Popa și Adrian Popescu, semnat ulterior de peste 500 persoane (textul poate fi găsit la adresa www.petitieonline.com/protest_ la_ atacurile_contra_scriitorilor) şi depus la Consiliul Judeţean Cluj. Printre semnatarii protestului se numără personalităţi ale lumii culturale din ţară şi străinătate, cum ar fi Nicolae Manolescu – preşedintele Uniunii Scriitorilor din România sau Ioan-Aurel Pop – rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai”, şi chiar de unul dintre membrii comisiei de examinare al lui Arman, criticul şi istoricul literar Ion Vartic. Protestul a fost depus la CJ Cluj, şi pînă acum nu a primit nici un răspuns. Însă Ion Vartic a primit mai multe răspunsuri.

După ce am semnat protestul împotriva lui Mircea Arman, au început, din 22 februarie, SMS-uri de ameninţare, primite de pe telefonul lui Mircea Arman, şi formulate într-un stil mafiot, de genul te sparg”, spune Ion Vartic.

Să prezentăm, cronologic, cîteva dintre aceste SMS-uri.

22 februarie: “Vă sparg domnule profesor. Vă demontez. Mircea Arman nu are schelete în dulap. Vă spar, repet, nu sunt aşa de prost cum credeţi, am ştiut de la început. Te provoc, boule.”

15 mai: “Eşti o nulitate absolută cum spunea Breban, băiete. Cu mine te-ai întîlnit geniule, care nu ai scris nimic. Domnule, nu mă cunoşti, mă duc în nebunie, nu am nimic de pierdut. Nu ai operă, 3 cărţi pînă la 70 de ani e nimic, crede-mă. Şi ce cărţi? Ai habar ce însemnă traducerea lui Heidegger, băiete? Generaţia noastră vă termină. Sînteţi 0 băieţi.” (Să precizăm, dacă mai este nevoie, că Breban este şi numele marelui scriitor Nicolae Breban – n.r.)

tot în 15 mai: “Domnule profesor. Nu aveţi nicio şansă. Încep atacul. Va fi un cutremur. Atît dvs cît şi prietenii.”

22 mai: “Ce faci gunoiule”

tot în 22 mai: “Vartic, ca şi armean te sparg”.

În data de 23 mai l-am căutat pe domnul Uioreanu, preşedintele CJ Cluj, instituţie căreia îi este subordonată revista “Tribuna”, şi i-am cerut o audienţă, referitor la acest subiect. Am discutat cu asistenta dînsului, doamna Iulia Sasu, care mi-a spus că domnul Uioreanu este ocupat. În 24 mai, am primit un SMS, tot de pe telefonul domnului Arman, în care scrie că dînsul şi-a uitat în două rînduri telefonul în restaurant şi că altcineva mi-a trimis mesajele respective şi că îşi cere scuze. M-am adresat şi unui avocat, care mi-a spus că Poliţia nu reacţioneză la asemenea plîngeri” spune domnul Ion Vartic.

Nu este rolul unui ziarist, aşa cum este şi semnatarul acestui articol, de a decide dacă SMS-urile de mai sus sînt sau nu o ameninţare, infracţiune care este prevăzută în Codul Penal, la articolul 193. Acest rol revine, fireşte, organelor abilitate – Poliţia şi Procuratura.

Un fel de Consiliu Judeţean

Situaţia de la “Tribuna” este cunoscută de mult timp, de toată lumea, inclusiv de Horea Uioreanu – preşedintele CJ Cluj. Arman Mircea i-a şicanat încă de la instalare pe redactorii revistei, aceştia depunînd în acest sens un memoriu la CJ Cluj, memoriu care, aşa cum s-a întîmplat şi cu cel al scriitorilor, nu a primit nici un răspuns, deşi termenul legal pentru primirea unui răspuns a trecut de mult. Redactorii au criticat atitudinea lui Arman inclusiv în articole publicate în diferite reviste de cultură din ţară, ceea ce a atras unuia dintre ei o sancţionare disciplinară. După ce i-a sancţionat administrativ, Arman Mircea pur şi simplu a dat afară trei din cei patru redactori ai revistei. Motivele, aparent, ar fi administrative şi ar ţine de organigrama revistei “Tribuna”, organigramă care datează din 2010.

Nu am avut nici o problemă cu redactorii revistei. Pînă acum nici nu ştiam că exista. (revista- n.r.), spune, cu nevinovăţie, Horea Uioreanu. Eu nu am arme împotriva managerului (Arman Mircea – n. r.) în acest moment. L-am convocat la o întîlnire joi (joia viitoare, 13 iunie – n.r.). Am discutat şi cu redactorii şi cu domnul Arman şi cu domnul Zanc. (Grigore Zanc, al cărui nume a fost amintit, cu regret, şi la începutul acestui articol – n.r.). Domnul Zanc este reprezentantul Consiliului Judeţean în conducerea revistei. Dînsul a avut o poziţie apropiată de cea a domnului Arman.”, afirmă Horea Uioreanu, care recunoaşte că ştie şi de ameninţările la adresa domnului Vartic, dar consideră că acestea “sînt chestii personale”.

Să mai aminitim că la deschiderea TIFF, directorul festivalului Tudor Giurgiu s-a solidarizat cu redactorii de la “Tribuna”, şi i-a cerut lui Horea Uioreanu să intervină pentru rezolvarea situaţiei, că o formaţiune politică a cerut demiterea lui Arman şi că un protest în acest sens a fost semnat de Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România.

Să încheiem acest text, care prezintă o situaţie nu numai penibilă ci şi chiar dementă, cu unul dintre mesajele trimise de pe telefonul principalului protagonist:

23 mai: “Şi în două temniţi large… veţi vedea”.

Să fie o premoniţie?

Arman Mircea are un trecut penal

 Arman Mircea a fost condamnat de Judecătoria Cluj la un an de închisoare cu suspendare, pentru sustragere de la recoltarea probelor biologice şi amendat administrativ cu suma de 700 lei pentru tulburarea ordinii publice şi ameninţări la adresa organelor de cercetare poliţieneşti. Concret, Poliţia l-a găsit băut la volan, iar la fiola alcooltest indica o concentraţie de 40% în aer pur respirat. Arman Mircea a refuzat să i se recolteze probe biologice şi a scăpat cu o amendă. Dosarul său are numărul 120233/211/2005.

 

Viorel DĂDULESCU

Comunicat al Uniunii Scriitorilor din România Filiala Cluj

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România cosntată, cu stupoare şi nelinişte, că tensiunile ivite în redacţia Tribuna odată cu schimbarea conducerii revistei se agravează şi că protestele lansate în urmă cu cîteva luni de 531 de semntari, precum şi demersurile noastre complementare nu au primit niciun răspuns.

Semnalăm faptul că managerul revistei Tribuna, Mircea Arman, folosind editorialele revistei şi mijloace private de comunicare, s-a dedat şi se dedă la ameninţări, insulte şi calomnii la adresa oamenilor de cultură, a culturii române în întregul ei.

Revista Tribuna, simbol al Clujului cultural, a fost tîrîtă într-un scandal nedemn. Un conflict local, care putea fi rapid soluţionat, a fost transformat, prin lipsa de reacţie a autorităţilor responsabile, într-un scandal naţional, pe cale de a deveni intervaţional şi de a fi politizat în mod abuziv. Desfacerea contractelor de muncă a celor trei redactori de la Tribuna este doar unul dintre efectele acestei situaţii nerezolvate la timp.

Cerem stăruitor autorităţilor locale şi naţionale abilitate să intervină decis şi grabnic pentru o soluţionare corectă a acestei stări de lucruri, în spiritul legilor în vigoare, în consens cu valorile democraţiei şi ale ale civilităţii.

Membrii Consiliului de conducere al Filialei Cluj a USR şi a Consiliului USR (Irina Petraş, Doina Cetea, Marta Petreu, Ion Vartic, Ovidiu Pecican, Adrian Popescu, Mircea Opriţă, Mihai Dragolea, Ion Cristofor). Au mai semnat: Gabriela Lungu, Aurel Rău, Ion Pop, Ioan Pintea, Ion Mureşan, Alex Goldiş, Doina Opriţă.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare