Majoritatea străinilor care ajung în România o fac în interes profesional

În primul semestru al anului în curs, în structurile de cazare turistică colective din România au fost cazaţi 1,273 milioane de nerezidenţi, care au cheltuit 3,068 miliarde de lei (o medie de 2.409,3 lei/persoană), principalul motiv al sejurului petrecut în ţara noastră constituindu-l afacerile, participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii.

Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în trimestrul II al acestui an, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 793.000 de persoane, iar cheltuielile acestora s-au ridicat în total la 1,938 miliarde de lei. Şi în această perioadă, cea mai mare parte a turiştilor străini (58,5% din total) au venit în România tot pentru afaceri, participări la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, cheltuielile acestora reprezentînd 60,1% din total.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cele pentru cazare (52,8%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,4%). Cheltuielile în restaurante şi baruri au fost de 17%, în timp ce sumele cheltuite pentru cumpărături au reprezentat 11,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,9% l-au reprezentat cele pentru achiziţionarea de cadouri şi suveniruri, urmate de cele pentru cumpărarea alimentelor şi băuturilor (36%). Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 48,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au acoperit 43,4% din acest totalul alocat pentru recreere.

Vacanţele – pe locul doi al motivelor de a vizita România

Cel de-al doilea motiv al sejurului petrecut în România l-au reprezentat călătoriile în scop particular (41,5% din total), în special cele pentru vacanţe (71,2%). Călătoriile în scop particular include călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Cei mai mulţi turişti străini preferă avionul

Principalul mijloc de transport utilizat de către turiştii străini pentru a sosi în România a fost avionul (79,6% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 10,8%, autocarele şi autobuzele – 7,8%, iar alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) – doar 1,8%.

Din numărul total al nerezidenţilor sosiţi în România, 49,2% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 34,1% şi-au organizat singuri sejurul.

Articole din aceeasi categorie