Filarmonica de Stat: Două aniversări încă din prima seară a noii stagiuni!

Stagiunea 2022-2023 debutează în forță, nu este deloc o afirmație gratuită, prima seară-vineri, 16 septembrie, 19:00-marcând două evenimente, am să mă opresc asupra lor în rândurile care urmează.

Puține zile au mai rămas până la prima întâlnire a publicului cu muzica, cea ”care însuflețește universul, dă aripi minții, dă imaginației zbor și viață tuturor”, ca să-l citez pe Platon.

Discuția pe care am avut-o cu doamna Silvia Sbârciu (foto), manager general, a atins punctele importante ale noi stagiuni, vi le supun atenției în datele lor esențiale: ”Pentru prima dată deschidem stagiunea cu un concert a cappella. Deschidem stagiunea, tot ca o premieră absolută pentru noi, cu două aniversări. Prima este a Corului Filarmonicii de Stat Transilvania, care aniversează 50 de ani de existență. În stagiunea care va începe în scurt timp, Corul Filarmoncii, dirijor Maestrul Cornel Groza, va fi des prezent, fie în concerte vocal-simfonice, fie în a cappella. Corul va putea fi văzut și ascultat în lucrări de referință cum sunt Requiem-ul de Verdi, Un requiem german de Brahms, Carmina Burana de Orff.

A doua aniversare este dedicată Maestrului Tudor Jarda, 100 de ani de la nașterea sa. Omagiem o mare personalitate componistică, numele său fiind strâns legat de creațiile pentru cor. Toamna Muzicală Clujeană ajunge anul acesta la cea de a 56-a ediție, cu desfășurare în perioada 14-28 octombrie. Fac o caldă invitație publicului, ediția 2022 are din nou invitați de renume cum sunt dirijorii Felix Mildenberger, Sascha Goetzel, pianistul Tom Beghin. Mă opresc asupra lui, Tom Beghin este specialist în instrumentele istorice, el va fi prezent la Cluj-Napoca și nu oricum, va aduce cu el un pian ERARD de la 1803, pian din vremea lui Beethoven! Nu intru în amănunte, invitația de a ne onora concertele este făcută. În fine, programele începute ca pilot devin certitudini și pe parcursul noi stagiuni, mă refer la prezența femeilor dirijor la pupitrul Orchestrei: Diana Ketler, Clelia Cafiero sau Nil Venditti, la concertele pentru familii, copii, pentru școli. Au parte de noi dimensiuni programele muzică de film, jazz-rock, muzică pentru jocuri pe calculator, o ofertă diversificată cum puteți nota. Între noutăți sunt de menționat două turnee, la Maribor și Varșovia.

Lawrence Foster, Dirijor Emerit, va fi des invitatul nostru în această stagiune. Dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii clujeje este Gabriel Bebeșelea. Nu în ultimul rând, menținem colaborarea cu Academia Națională de Muzică ”Gheorghe Dima”, o consider necesară, o consider esențială. Vom prezenta, în 4 noiembrie, o lucrare în premieră absolută în România, este vorba despre Aria 505 pentru pian și voce de Mozart, dirijor Vass Andras. În octombrie ne reîntâlnim cu dirijorii Theo Wolters și Vladimir Lungu… În această prima parte a stagiunii ne vom reîntâlni și cu dirijorul ucrainian Mykola Diadura, cu pianistul Simon Trpceski, cu soliștii Vlad Răceu, Octavian Lup…”

Demostene Sofron

Centenar Tudor Jarda

Vineri, 16 septembrie, ora 19, Colegiul Academic – Vineri seara va fi omagiată personalitatea compozitorului Tudor Jarda (1922- 2007), 100 de ani de la nașterea sa. Tudor Jarda a fost studentul Conservatoarelor din Timișoara și Cluj, între profesorii de marcă pe care i-a avut figurând Traian Vulpescu, Augustin Bena, Anton Ronai, George Simonis, Lucian Surlașiu, Mihai Andreescu- Kletty. El a fost directorul Operei Naționale clujene în perioada 1975-1981, iar dintre creațiile sale muzicale trebuie amintite ”Pădurea vulturilor” (operă), baletul ”Luceafărul de ziuă”, alegoria lirică

”Dreptul la viață”, aproape 50 de lieduri pe versuri de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Șt. O. Iosif, Dominic Stanca, Octavian Goga.

Soliștii concertyului de vineri seara sunt: Viktoria Cormoș (mezzosoprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Mihai Damian (bariton), Ion Slesari (bas), la pian Christophe Alvarez. Dirijorul

Corului este Maestrul Cornel Groza.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut