Mai facem o revoluție la Praga?

Șapte goluri, răsturnări de scor și de stări și un penalty, acestea au fost principalele ingrediente ale meciului retur dintre Celtic Glasgow și CFR Cluj, disputat marți seară pe „Celtic Park” și contând pentru manșa secundă din turul trei preliminar al Ligii Campionilor la fotbal. CFR a furnizat surpriza deși nu mulți o vedeau capabilă și s-a calificat în play-off-ul competiției, securizându-și prezența în grupele Europa League, ceea ce nu e puțin lucru, ci dimpotrivă. Feroviarii s-au impus pe un stadion încărcat de istorie și de spectatori cu 4-3, prin golurile marcate de Ciprian Deac, Omrani și George Țucudean, cu mențiunea că francezul a punctat de două ori, dublându-și și cota, care a explodat.

CFR a condus la pauză cu 1-0, dar Celtic a întors rezultatul în doar zece minute. Echipa antrenată de Dan Petrescu nu s-a predat și a punctat pentru 2-2, după care s-a văzut, din nou, condusă, însă finalul le-a aparținut clujenilor și Țucudean, intrat pe teren în startul reprizei secunde, în locul lui Rondon, a înscris în minutul 7 al prelungirilor pentru o victorie la care nu trebuie să facem rabat la cuvinte mari. După ce au cucerit „Cetatea Eternă” în 2008, impunându-se cu 2-1 în fața Romei chiar pe „Stadio Olimpico”, iar în 2012 a smuls aplauze pe „Teatrul Viselor”, după un neverosimil 1-0 cu Manchester United, CFR Cluj și-a trecut în palmares o nouă victimă cu pedigree. Pornită la drum în această competiție de jos, CFR se află la două meciuri de faza grupelor, iar ultimul hop în calea împlinirii a ceea ce părea doar un vis este Slavia Praga. Un nume nu la fel de sonor ca și Celtic Glasgow, dar o echipă pe care specialiștii în fotbal o numesc mai periculoasă decât campioana Scoției.

Sună clișeistic, dar CFR chiar nu mai are nimic de pierdut de vreme ce oricum și-a asigurat locul în grupele Europa League și vreau să cred că presiunea în această dublă cade pe umerii cehilor. Să mai adăugăm că pe lângă Celtic, un alt nume important din fotbalul continental a primit interzis în play-off-ul Champions League și mă refer la dubla campioană europeană inter-cluburi FC Porto, eliminată de FC Krasnodar, reprezentanta Rusiei. În categoria surprizelor se încadrează eliminările suferite de PAOK Salonic (campioana Greciei), FC Basel (campioana Elveției) și Dinamo Kiev (campioana Ucrainei). Dubla dintre CFR Cluj și Slavia Praga, echipa românilor Băluță și Stanciu, va avea loc pe 20 și 28 august, cu prima manșă la Cluj. Slavia este a treia reprezentantă a fotbalului ceh pe care o va întâlni CFR după Sparta Praga și Slovan Liberec.

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie

3 Responses to Mai facem o revoluție la Praga?

 1. MacPapagal

  revoluție la praga / costuri ieftine ca braga

 2. Mentat

  Îmi aduc aminte de luna Mai 1967. Marți 24 Mai ,Elveția-România 7-1 ( 4-0). Nasol !Miercuri 25 Mai 1967, Celtic-Internazionale Milano 2-1 ( O-1 ) ( finala CCE).

  • Wessin y Wessin

   Am căutat pe youtube dar nu am găsit nimic din Elvetia -Romania 7-1. Și ce goluri faine a dat Odermatt ,după cum îmi aduc aminte!