Magistratul Denisa Beldean: Măsura valorii unei legi este dată de numărul de litigii pe care le generează

Volumul de activitate la nivelul instanţelor din raza de competenţă a Curţii de Apel Cluj rămâne în continuare crescut, reiese din analiza activităţii din anul 2016 a Curţii de Apel Cluj şi a instanţelor subordonate. Magistratul Denisa Beldean, preşedintele Curţii de Apel Cluj a declarat că, în cursul anului trecut, la nivelul tuturor instanţelor din raza de competenţă a instituţiei pe care o conduce au fost înregistrate 142.867 dosare, mai mult cu 11536 decât în 2015. Şefa instanţei clujene a explicat că, în opinia sa, pentru a scădea volumul de activitate al instanţelor e nevoie de o mai mare rigoare în legiferare şi de stabilitate legislativă. “Măsura valorii unei legi este dată de numărul de litigii pe care le generează. Noi avem o problemă de tehnică legislativă la nivel naţional şi efectele unor legi prost făcute se văd în timp. Există pârghii şi mijloace pentru ca volumul de activitate la nivelul instanţelor să scadă dar trebuie să se intervină legislativ. E nevoie de o maximă atenţie în ceea ce înseamnă rigoare în legiferarea şi stabilitatea legislativă”, a spus magistratul.

Denisa  Beldean a precizat că un studiu pe care l-a făcut la nivelul Curţii de Apel Cluj a arătat că prin intervenţii legislative se poate reduce volumul de activitate. Ca exemplu, Denisa Beldean a dat situaţia cauzelor de contencios administrativ, unde, spune magistratul, din cauză că procedura prealabilă este formală aceste litigii vin în instanţă. “Tendinţa este de creştere a cauzelor pe contencios administrativ din cauză că procedurile prealabile au devenit formale. Dacă s-ar interveni acolo, o parte din problemele oamenilor s-ar putea soluţiona în faza procedurilor prealabile”, a spus Beldean.

Numărul mare de dosare nou intrate, la care s-a mai adăugat stocul din anii trecuţi au făcut ca magistraţii clujeni să fie în continuare supraîncărcaţi în privinţa cauzelor pe care le-au avut de soluţionat.

Astfel, în 2016, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj, precum şi aceia de la instanţele din circumscripţia acesteia au avut de soluţionat, în medie, 804 dosare. Pe categorii de instanţe se evidenţiază faptul că la nivelul Curţii de Apel Cluj, ca instanţă de sine stătătoare, media cauzelor de soluţionat pe judecător a fost de 583 dosare, la tribunale de 648 dosare, iar la judecătorii de 1.001 dosare.

Cu toate că volumul de activitate al Curţii de Apel Cluj este în continuare ridicat, indicele de operativitate de soluţionare a cauzelor este mult peste media pe ţară. “Analizând indicii de operativitate pe categorii de instanţe, constatăm faptul că la Curtea de Apel Cluj propriu-zisă, indicele de operativitate este de 112,4%, cel mai mare indice de operativitate obţinut comparativ cu celelalte curţi de apel din ţară. Pe următoarele trei poziţii sunt Curtea de Apel Craiova, cu un indice de operativitate de 110,9%, Curtea de Apel Târgu Mureş, cu un indice de operativitate de 106,8% şi Curtea de Apel Constanţa, cu un indice de operativitate de 106,5%.

Indicele de operativitate al Curţii de Apel Cluj este cu 11 procente situat peste media naţională de operativitate, calculată pentru toate curţile de apel din ţară, care a fost în anul de referinţă de 102,1%”, se arată în analiza activităţii Curţii de Apel Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie