Lupte de gladiatori la Camp Virtus, de la Sălicea

Lupte-de-gladiatori-1Un nou eveniment pentru pasionaţii de istorie va fi organizat, la sfârşitul acestei săptămâni, de Asociaţia Virtus Antiqua, la Camp Virtus, de la Sălicea.

Evenimentul „Pugnate! O zi alături de gladiatori” („pugnate!” este semnalul de îmcepere a luptei, înseamnă „luptaţi!”) presupune experimentarea unei zile într-o şcoală de gladiatori ca acum 2000 de ani, cu antrenamente, ritualuri, lupte, probe de echilibru, îndemânare şi forţă, dar şi degustarea „prânzului gladiatorilor” – un terci cu legume şi condimente care era menit să-i menţină în Lupte-de-gladiatori-5formă.

Organizatorii au anunţat că mai tinerii vizitatori pot deveni gladiatori pentru o zi, participând la probele de îndemânare (mânuirea plasei specifice gladiatorilor, de tip retiarius şi purtarea stindardului şcolii), forţă (trasul de funie), antrenament la par fix şi antrenament, alături de gladiatori, cu arme de lemn. După aceste probe candidaţii pot trece de la rangul de recrut (tiro) la cel de gladiator, alegându-şi un nume „de scenă” dintre numele de gladiatori celebri şi primind o brăţară cu noul lor nume roman. De asemeni, se vor putea proba şi fotografia echipamentele şi armele cu care gladiatorii luptau în arenă (căşti, elemente de protecţie, scuturi, pumnale şi săbii – celebrul gladius, de unde vine şi numele de gladiator). Totodată, membrii Asociaţiei „Virtus Antiqua” vor Lupte-de-gladiatori-3Lupte-de-gadiatori-2prezenta vizitatorilor o serie de replici după alte obiecte legate de „lumea luptelor în arenă”, dar şi legende şi superstiţii romane legate de celebrii gladiatori. În cadrul evenimentului, cei interesaţi vor putea achiziţiona diverse obiecte inspirate de civilizaţia romană.

Asociaţia a anunţat că evenimentul va constitui o ocazie şi pentru recrutarea de gladiatori şi gladiatoare  – Lupte-de-gladiatori-4tineri peste 18 ani, care doresc să se alăture echipei Virtus Antiqua.

Evenimentul „Pugnate! O zi alături de gladiatori” se va desfăşura sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 12:00 la ora 18:00. Intrarea şi participarea la activităţi este gratuită, iar fondurile strânse în urna de donaţii vor fi folosite pentru continuarea amenajării unei arene, la Camp Virtus.

Reamintim că la Camp Virtus se poate ajunge prin satul Făget (la intrarea în Cluj-Napoca dinspre Turda; drumul este proaspăt refăcut şi dotat cu piste pentru biciclete) sau pe varianta „Sf. Ion” din capătul cartierului Mănăştur (momentan cu mici zone în lucru). Camp Virtus se află la intrarea în Sălicea, la intersecţia cu drumul care urcă spre Moara de Vânt şi satul Miceşti. Intrarea la Camp Virtus se află la cca. 100 m în sus, pe drumul spre Miceşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie