Lupta pentru Castelul Goga de la Ciucea continuă

Consiliul Judeţean Cluj cere anularea în instanţă a certificatului de moştenitor eliberat de un notar de la Sibiu prin care s-a certificat faptul că urmaşii Veturiei Goga, Radu şi Florin Mureşan au dreptul la moştenirea Castelului de la Ciucea.

Documentul a fost eliberat în 6 noiembrie anul trecut de Societatea Notarială Sima şi Vişea din Sibiu. Este vorba de certificatul de moştenitor legal şi suplimentar nr. 68 din 2017 prin care constată că de pe urma Veturiei Goga au rămas la Ciucea un teren de 3420 mp, o clădire numită Ady Endre, clădirea Casa Albă, clădirea Casa de pe stâncă, un teren de 10.404 mp, casa de piatră cu patru apartamente, clădirea Mănăstirea cu 14 camere, un teren de 338 mp, un imobil de 338 mp, clădirea Castel, o clădire gospodărească şi un alt teren de 216 mp. Ca moştenitori sunt declaraţi de notar pe baza succesiunii Florin Mureşan şi Radu Mureşan.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că certificatul de moştenitor a fost eliberat fără să se ţine cont de testamentul Veturiei Goga în care se menţionează că averea de la Ciucea o lasă statului român. Notarul sibian nu avea cum să nu ştie de existenţa acestui document deoarece acest lucru era menţionat în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care s-a constatat nulitatea actului de donaţie încheiat de Veturia Goga pe seama căruia imobilele de la Ciucea au fost transmise în proprietatea statului român, susţin juriştii CJ Cluj. Ţinând cont de aceste elemente, CJ Cluj încearcă acum să obţină la Tribunalul Cluj anularea actului eliberat de notarul sibian pentru a putea redeveni proprietari auspra Complexului Muzeal Octavian Goga de la Ciucea.

Între timp, Florin şi Radu Mureşan au reuşit să obţină la Primăria Ciucea deschidere de poziţie în registru agricol ca urmare a dobândirii dreptului de proprietate asupra imobilelor din localitate care au aparţinut familie Goga. Odată cu înregistrarea în Registrul agricol, funcţionarii primăriei au stabilit că fraţii Mureşan trebuie să plătească, începând cu anul 2017, un impozit anual de 16.000 lei pentru proprietăţile obţinute prin moştenire la Ciucea.

C.P.

Articole din aceeasi categorie