LUMINĂ DIN LUMINĂ • Pictură şi icoane pe sticlă de Margareta CATRINU •

La Galeriile ACADEMICA din Cluj-Napoca (Galeriile din incinta Bibliotecii Academiei Române, Str. M. Kogălniceanu) va avea loc astăzi, la ora 18, vernisajul expoziţiei personale de pictură şi icoane pe sticlă LUMINĂ DIN LUMINĂ a artistei clujene Margareta CATRINU. Evenimentul subliniază, prin amploare şi încărcătură spirituală, timpul de reculegere al Săptămânii Mari, îndemnând la lumină şi pace de bucuria Învierii Domnului.

…„E o mare bucurie a vieţii, o uimire şi o prospeţime despre care vorbeam cu mulţi ani în urmă, la debutul său expoziţional şi pe care, în pofida unor dramatice experienţe existenţiale, o păstrează şi la deplina maturitate. La ora la care arta Margaretei Catrinu ne interpelează cu harul său coloristic, cu inteligenta modernitate a unei picturi care poate da iluzia abstractului, rămânând, însă, profund ataşată materiei vizibile, formalului, cu adâncă reflexivitate a expresivităţii ei”… (Horia Bădescu)

…„Există un fel de itinerar spre beatitudinea sau tragedia peisajului, pe care artista îl parcurge cu sufletul deschis, dăruind clipa, mesajul operei şi sensul său ambivalent…, am putea spune, un poem frumos şi profund despre vârstele omului, de la copilăria creaţiei la natura coaptă, matură, la colinele devenite stânci şi cerul de deasupra care străluminează… Tentaţia sacrului nu poate fi disociată de pictura Margaretei Catrinu. Transfigurarea perspectivelor, a obiectelor, chiar a liniştii se face cu uimire şi încântare, revalorizând realitatea, transformând-o într-un necunoscut minunat”… (Michaela Bocu)

…„Ceea ce face distinctă ofrandă creativă finalizată prin pasionat şi elaborat travaliu de către Margareta Catrinu este frenezia unei pensulaţii care conferă suprafeţelor picturale un permanent şi cuceritor freamăt. Dată fiind şi prioritatea armoniilor calde, universul reprezentat – peisajul constituind motivul dominant – se instituie în sursă de tonifiant optimism existenţial… Rezultă, aşadar, nu simple transpuneri de vizibil perisabil, ci profunzimi de trăire şi decantare care vin în întâmpinarea căutărilor noastre de popas în compania unor reconfortante evaziuni şi peregrinări”… (Negoiţă Lăptoiu)

Articole din aceeasi categorie

One Response to LUMINĂ DIN LUMINĂ • Pictură şi icoane pe sticlă de Margareta CATRINU •

  1. Mariana Berinde

    Felicitari doamnei MARGARETA MARIA CATRINU pentru aceasta frumoasa expozitie!