Lucrări de intervenție la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, pentru înlăturarea efectelor furtunii

Cu ajutorul unei echipe de alpiniști utilitari, la Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea au început joi, 14 iunie, lucrările de înlăturare a efectelor fenomenelor meteorologice extreme, respectiv a vânturilor puternice și căderilor masive de precipitații ce au avut loc la începutul acestei săptămâni și care au produs daune edificiului muzeal.

„Întrucât este vorba despre un monument istoric de valoare națională, începerea lucrărilor a putut avea loc doar după ce un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Cluj s-a deplasat la fața locului, pentru a lua act de situația creată, eliberând, în acest sens, un aviz pentru demararea lucrărilor în regim de maximă urgență” – precizează Consiliul Județean Cluj, într-un comunicat remis, joi, presei.

Conform comunicatului, cea mai importantă pagubă produsă constă în deteriorarea acoperișului castelului, cauzată de căderea unui brad de mari dimensiuni. Prin căderea bradului și din cauza greutății acestuia au fost distruse țigle și câțiva stâlpi de lemn din structura acoperișului. În acest context, primele măsuri luate au constat în degajarea spațiului afectat și intervenția provizorie pentru obturarea degradărilor din acoperiș. Totodată, la Biserica din lemn, aflată în folosința Mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului”, din cauza furtunii puternice s-au accentuat degradările cauzate de alte fenomene meteorologice din trecut, producându-se inclusiv infiltrări ale apei pluviale.

”În acest context, din dorința de a nu restricționa major programul de vizitare, dar pentru a asigura, în același timp, siguranța celor care trec pragul muzeului, vizitarea se va putea desfășura conform programul normal de funcționare, cu restricționarea accesului doar în zonele afectate de căderea trunchiului de brad” – se precizează în comunicatul CJ Cluj, documentul menționând că zona restricționată pentru vizitare, de lângă castel, este semnalizată cu bandă de avertizare, iar Biroul de lucru al poetului a fost închis pentru conservare.

M. T.

Articole din aceeasi categorie